Отиде си проф. Александър Гюровски | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Отиде си проф. Александър Гюровски

Публикувана на: 13.02.2018г. 2789 прегледа

ДОАЙЕНЪТ В БЪЛГАРСКАТА ХИРУРГИЯ ПРОФ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ГЮРОВСКИ ПОЧИНА НА 95 ГОДИНИ. След 70 години, посветени на медицината, медикът напусна този свят на 11 февруари в болницата в Павликени. Именно там доскоро той продължаваше да оперира пациенти, въпреки достолепната си възраст и да служи за пример на всички лекари у нас. Хирургът е носител на многобройни награди за принос в развитието на медицината, сред които Златен почетен знак на Министерство на здравеопазването, връчен му лично от тогавашния министър д-р Петър Москов. През юни 2015 г. лекарската гилдия в област Велико Търново го удостои с наградата на петите „Моллови дни” – почетна грамота и плакет с лика на д-р Моллов, за особени заслуги в медицината и лекарската професия. По случай Деня на българския лекар – 19 октомври 2016 г., съсловната организация в старата столица отново го награди в категорията „Дългогодишна работа”.

Проф. Гюровски е роден в Скопие на 27 октомври 1922 г. в семейството на македонски преселници, дошли в България. Израснал в бедност и лишения. Завършва с отличие образованието си по медицина в София, а негов учител и вдъхновител в специалността хирургия става легендарният проф. д-р Георги Капитанов.

Проф. Гюровски е практикувал професията си не само у нас, но и чужбина – Мали, Судан, Етиопия и Либия. В периода 1971 г. до 1980 г. е началник на хирургическото отделение на Окръжната болница във Велико Търново, а след това постъпва на работа в Първа хирургическа клиника на Университетската болница в Плевен и остава неин ръководител до пенсионирането си. Професор е от 1984 г., а преди това защитава докторска дисертация. Автор е на книгата „Погрешна диагноза“, която е пътеводител за всеки млад лекар, решил да поеме по пътя на най-хуманната професия.

loading...

Коментари за "Отиде си проф. Александър Гюровски"

  • 12.02.2018 в 15:38

    Последно сбогом, Учителю.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!