Пиеса на Стефан Цанев е новото заглавие на търновския театър | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Пиеса на Стефан Цанев е новото заглавие на търновския театър

Публикувана на: 13.02.2018г. 652 прегледа

ИСТОРИЧЕСКАТА ПИЕСА НА СТЕФАН ЦАНЕВ „ДУХЪТ НА ПОЕТА“ Е НОВОТО ЗАГЛАВИЕ НА Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Двете премиерни изигравания са тази вечер и на 15 февруари от 19 часа в камерната залата.

За двамата приятели Стефан Стамболов и Захарий Стоянов става дума в пиесата, чийто режисьор е Антоний Цонев. В образа на Стамболов се превъплъщава актьорът Детелин Кандев, а в ролята на Захарий Стоянов – Иван Митев. Като Гунчо, който е най-приближеният човек до Стамболов, в представлението излиза Георги Тодоров.

„Духът на поета“ не е урок по история. По-скоро чрез историческите личности са представени някои характерни черти от народопсихологията на българина през последните 150 г. Текстът на Стефан Цанев е изключително силен. Всичко в него е един кошмарен сън на Стамболов. В действието има много обрати, които ще бъдат изключително интересни за публиката“, категоричен е режисьорът.

„Много малко хора знаят, че Стамболов и Ботев са издали обща стихосбирка, били са приятели. Но става така, че единият е загинал геройски, а другият продължава да живее с духа на своя приятел. Точно този дух присъства по невидим начин в цялата пиеса“, споделя и Детелин Кандев. Неговият колега и партньор на сцената Иван Митев допълва, че пиесата създава атмосфера на мистика и недоизказаност. „През цялото време се очаква да влезе Ботев, макар неговото име въобще да не се изрича. Това създава вътрешни конфликти и довежда до катарзиса, който преживяват и двамата герои. В тази пиеса на финала Стамболов и Захарий Стоянов решават да убият Ботев. Има сложност във взаимодействията и взаимоотношенията“, казва още актьорът.

Пиесата на Стефан Цанев досега е поставяна единствено в Народния театър. Във Велико Търново спектакълът се реализира съвместно с Община Велико Търново и е посветен на 140-годишнината от Освобождението на България.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *