Търновец тръгва за Дубай по бизнес и изчезва мистериозно | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновец тръгва за Дубай по бизнес и изчезва мистериозно

Публикувана на: 13.02.2018г. 11320 прегледа

ВЕЧЕ ТРИ МЕСЕЦА ОТ 45-ГОДИШНИЯ ЮРИЙ БАЙРАКТАРОВ НЯМА НИ ВЕСТ, НИ КОСТ, А СЛЕД ПОДАДЕН СИГНАЛ ОТ БЛИЗКИТЕ МУ ТОЙ Е ОБЯВЕН ЗА МЕЖДУНАРОДНО ИЗДИРВАНЕ ОТ ИНТЕРПОЛ. За това разказа пред Нова телевизия сестрата на изчезналия Евгения Байрактарова.

Всичко започва на 12 ноември 2017 г., когато Юрий заминава за арабската държава. Той има редовен международен паспорт, двупосочни билети и пътува със самолет по директната линия София – Дубай. След като повече от седмица не се обажда на близките си, те подават сигнал в полицията за изчезването му. Установено е, че мъжът е използвал за последно интернет от телефона си на 26 ноември, след което следите от него окончателно се губят. В сайта на интерпол изчезналият търновец е записан като Юрий Тодоров Байрактаров от град Килифарево. В профила на Байрактаров във Фейсбук месец и половина преди изчезването той е публикувал снимка, вероятно на летището в Дубай, с текст: „Малко на моренце”. А на въпрос на един от приятелите си „Нали щеше да хващаш друга посока?” той отговаря: „Инцидентно смяна на посоката.” Пред свои познати в дните преди да замине на 12 ноември Юрий обяснявал, че отива в арабската държава по бизнес дела. Преглед на постовете му във Фейсбук пък показват, че само за 2017 г. той е ходил най-малко 4 пъти в Дубай и е публикувал снимки оттам.

Любопитното обаче е, че Юрий не е първият българин, който потъва в арабската държава. Почти по същото време, през ноември 2017 г., на път за шейхството изчезват и още трима души. Единият от тях е бившият участник в реалити шоуто „Биг Брадър” Даниел Делчев. Той изчезва на 8 ноември заедно със своята позната Вилияна, която преди това в продължение на 18 години е живяла в Обединените арабски емирства. Според познати на Даниел Делчев преди да замине той им казал, че отива да търси баща си, който бил арабски шейх. Заедно с Даниел и Вилияна за шейхството е заминал и още един търновец, на 51 години, чието име официално не е оповестено и той не е пуснат за международно издирване. По въпроса за изчезналите в Дубай четирима българи от МВР заявяват, че имат данни само за един, който е влизал в арабското емирство, но не назовават за кого точно.

Търновци, работили в Дубай, разказват, че за разлика от други радикални мюсюлмански арабски държави, шейхството е модерна държава с много добре изградена система за сигурност и ефективни закони. Престъпността там е почти нулева, а за трафик на хора, отвличания и използването им за престъпни цели не може да става и дума, категорични са търновците, посетили приказното шейхство. За сметка на това обаче те обясняват, че за употреба на алкохол, скандали, сбивания и други противообществени прояви, които у нас се приемат като нещо обичайно, там наказанието в много случаи е затвор.

Иван ПЪРВАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *