Забравени традиции: На Трифон Зарезан в Леденик и Самоводене през миналия век | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Забравени традиции: На Трифон Зарезан в Леденик и Самоводене през миналия век

Публикувана на: 14.02.2018г. 1343 прегледа

ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН СА ПРАЗНУВАЛИ НЯКОГА ТРИФОН ЗАРЕЗАН В ДВЕТЕ ТЪРНОВСКИ СЕЛА САМОВОДЕНЕ И ЛЕДЕНИК. Традициите там са пренасяли празника при оброка или каменния кръст. И до днес този каменен кръст е запазен в землището на с. Леденик, а в лозовите масиви на Самоводене е съхранен оброчен камък, обяснява Миглена Петкова, завеждащ отдел „Етнография“ в Регионалния исторически музей във Велико Търново, която е изследвала обичаите в двете населени места.

Каменният кръст в Леденик
Каменният кръст в Леденик

„Според спомените на местни жители в Леденик, в миналото, рано сутринта в деня на Св. Трифон, всеки мъж пълнел бъклица с най-хубавото си вино и тръгвал към лозята над селото. Бъклицата била украсена с бръшлян, здравец и с червен конец. Косерът, с който ще се зарязват лозите, предварително бил почистен и добре наточен“, разказва Миглена Петкова и уточнява, че в традиционната култура рязането на лозята е изключително мъжка дейност. Затова и участието на жените се свежда до приготвянето на обредната храна – обреден хляб, украсен с фигури от тесто във формата на лозов лист или грозд, печена кокошка, сирене, сланина, туршия и др. При лозята жени не били допускани, за да не урочасат гроздето.

„Много е интересен самият ритуал, който хората разказват и все още помнят. Всеки стопанин се обръща на изток, прекръства се три пъти и зарязва лозето с по три пръчки, полива мястото с червено вино и напръсква със светена вода. След „зарязването“ всички мъже се събират при каменния кръст, посветен на св. Трифон. Свещеник отслужва водосвет за здраве и плодородие, освещава обредната храна, след което започва обредното сътрапезване. Всеки от участниците опитва от храната и виното на другите. Тържеството продължава няколко часа, след което, водени от музиката, мъжете тръгват из селото, спирайки пред къщите, благославяйки стопаните за здраве и берекет. Обиколката на селото завършва с голямо хоро на мегдана“, разказва етнографката.

САМОВОДЧАНИ НЯКОГА БИЛИ МНОГО ДОБРИ ЛОЗАРИ И ТОВА ИМ НОСЕЛО ДОХОДИ, КОИТО СА ГИ ИЗДИГАЛИ ПО-НАПРЕД ОТ ОКОЛНИТЕ СЕЛА. Селски летописец в началото на XX в. отбелязва: „Лозата беше тази, която завързваше платежната кесия на усмихнатия и доволен самоводчанин. Благодарение на нея са се плащали данъци към държавата и било издържано семейството.“

„Там пък започвали да празнуват седмица преди самия ден. Избирали няколко почетни селяни, които да съберат 10 – 15 крини с жито от селото. После продавали житото и с парите купували овен. След това всички селяни отивали сред лозята при „оброчището“ и там принасяли овена в жертва на светеца. От него приготвяли „оброк“, което е специална обредна храна. За разлика от други места, където се прави курбан чорба, в селото се е готвело овнешко с ориз“, обяснява Миглена Петкова и допълва, че всички лозари отивали при оброка с пита хляб, бъклица с вино и една печена кокошка. Свещениците извършвали маслоосвещение и водосвет. Маслото се заравяло под оброчния камък, за да пази лозята от град и други повреди и да помага на изобилието, а със светената вода селяните поръсвали лозята си.

Самоводчани избирали и „цар на лозята“, който зарязвал по една лоза на всеки от четирите краища на лозовите масиви. Царят трябвало да бъде по-заможен човек, късметлия, за да носи късмет и на лозята.

Освен светена вода някои от селяните донасяли и сажди. След като отрежели няколко лозови пръчки, посипвали отрязания откъм чукана край със сажди; после ги притискали, да видят дали ще се намокрят саждите от мъзгата, т.е. дали се наливат лозовите пръчки. После всички се връщали при оброчния камък, където на обща трапеза споделяли храната и курбана.

В по-ново време курбани са се правели и около чешмата „Аговица” или в двора на черквата „Св. Ирина“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *