Картички за влюбени в чест на свети Валентин показва търновският музей | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Картички за влюбени в чест на свети Валентин показва търновският музей

Публикувана на: 14.02.2018г. 968 прегледа

КАРТИЧКИ ЗА ВЛЮБЕНИ ПОКАЗВА В ЕКСПОЗИЦИЯТА В САРАФКИНАТА КЪЩА РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Някои от изображенията институцията изважда за първи път от фонда си в чест на Деня на свети Валентин – един от най-романтичните празници през годината.

Романтични картички, портрети на влюбени жени, сцени с влюбени двойки, рисунки с купидончета, дори еротични илюстрации има в колекцията си във фонд „Етнография“ търновският музей. Всички са от началото на XX век, но една от картичките е особено любопитна заради посланието, което е написано на гърба й: „Мила Венче, нощта отдавна хвърли своята мантия, за да скрие в недрата си бушуващите души на влюбените. Спирам поглед върху поетичната картичка и мислено се пренасям в твоите обятия…! Целувам те! 27.I.1925 г.“

„Очевидно не е пратена на 14 февруари, но пък и ние в онази далечна 1925 г. не сме празнували свети Валентин, тематично обаче посланието си е точно за празника“, казва Миглена Петкова, главен уредник и завеждащ отдел „Етнография”.

След това допълва, че за самия свети Валентин се знае малко, а и историята, свързана с него, е забулена в тайнственост. „Днес католическата църква признава трима светци с имена Валентин или Валентиний. Всички те са били мъченици и са записани под датата 14 февруари. Връзката между свети Валентин и романтичната любов не е спомената в нито един ранен исторически документ и се счита за легенда“, разказва г-жа Петкова.

Една легенда от Римско време остава най-разпространената история. Свързва се с управлението на император Клавдий II, което е някъде към III в. По онова време императорът спешно имал нужда от войници за огромната си армия, но желаещите да постъпят в нея били малко. Според императора причината за това била в нежеланието на римските мъже да напуснат любимите си и своите семейства. Затова Клавдий II издал декрет, с който отменил и забранил всички сватби и годежи. Валентин тогава бил свещеник в Рим. Той помагал на мъчениците християни, хвърлени в римските затвори, и тайно бракосъчетавал влюбените двойки. Естествено го хванали, арестували го и го осъдили на смърт. Валентин бил подложен на невероятни мъчения и изтезания, докато очаквал в затвора изпълнението на смъртната присъда.

Според една от многото версии на легендата той сам изпратил първата валентинка. Докато бил в затвора, се влюбил в дъщерята на тъмничаря. Момичето било сляпо обаче Валентин, който притежавал и магически способности, излекувал любимата си. Двамата изживели бурна, но кратка любов, тъй като Валентин бил осъден на смърт. Преди смъртта си той изпратил бележка на любимата си, написана върху парче от дрехата му с форма на сърце и подпис: „Твой Валентин“ – израз, който се ползва и днес“. Според легендата всичко това се случило на 14 февруари 269 г. Оттогава е възникнала и традицията да се подаряват валентинки.

Два века по-късно този ден е обявен за празник на любовта. Макар според легендите за Валентин истината да е мрачна и тъжна, историите безспорно наблягат на притегателната му сила и обаяние на състрадателен, героичен и романтичен образ, превърнат в патрон на любовта и покровител на брака.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Снимките са от фонд „Етнография“ на Регионалния исторически музей – Велико Търново

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *