Медицински тест ще определя влюбен ли е човек, или се преструва

Медицински тест, който ще определя дали човек е влюбен или се преструва, ще бъде разработен и достъпен до 2028 г., твърди уважаван американски доктор, цитиран от в. „Дейли мирър“.
Неинвазивна процедура ще даде възможност на лекарите точно да преценят дали пациентът изпитва истинска любов или не. Тя ще отчита чрез магнитно-резонансна томография наличието на химичните елементи в мозъка, присъщи за влюбването. Така наречените нонапептиди, съдържащи окситоцин и вазопресин, се произвеждат в забележителни количества, когато човек е истински влюбен.
Неврологът доктор Фред Нур смята, че методът ще навлезе във Великобритания през следващото десетилетие. Засега процедурата се прилага само върху животни в лабораторна среда.
За разлика от детектора на лъжата и други съществуващи устройства, този скенер няма как да бъде заблуден и ще има степен на точност между 97 и 99 %.
Доктор Нур мисли, че две трети от хората, които ще се подлагат на процедурата, ще го правят за забавление или като романтичен жест. Останалите вероятно ще бъдат заможни хора, които биха желали да се предпазят от „златотърсачи“ преди да сключат брак.
Книгата „Истинска любов: Любов, обяснена от науката“ („True Love: Love Explained by Science“) на специалиста ще излезе на британския пазар до края на седмицата.
„Вече има неинвазивен тест, който измерва нивата на допамин в човешкия мозък. Резултатите излизат за два часа и той на практика е безболезнен и безобиден за изпълнение“, обясни Нур.
„Тъй като технологиите за сканиране в медицината продължават да се развиват, мисля, че подобен тест, който ще измерва в мозъка химикалите, типични за любовта, ще бъде достъпен през следващото десетилетие“, добави той.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *