Настоятелството на читалище „Надежда“ кандидатства за средства за нова театрална сцена

С ПРОЕКТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТЕАТРАЛНАТА СЦЕНА В ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА“ КАНДИДАТСТВА НАСТОЯТЕЛСТВОТО НА ИНСТИТУЦИЯТА ПРЕД МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА. Проектът е част от мащабната програма за обновление и превръщане на читалището в атрактивен културен и туристически обект.

180 квадрата е сцената в „Надежда“, където в момента гостуват най-нашумелите софийски спектакли и театри. Артистите обаче използват само авансцената, защото останалата част има нужда от сериозен ремонт.

КРЪГЪЛ ПОДЕМНИК, КОЙТО ПРАВИ СЦЕНАТА ВЪРТЯЩА СЕ, ОРКЕСТРИНА, ОСВЕТИТЕЛНА ФЕРМА, ОСВЕТИТЕЛЕН ПОРТАЛЕН МОСТ, ПАНОРАМЕН ПОДЕМНИК, КИНОЕКРАН… са само част от богатството, което читалищната сцена може да притежава. Предвидено е да има странични завеси, както и завеса – тип гилотина.

„Архитектурният проект за реставрацията на сградата с театралния салон е одобрен още през 1989 г. Негов автор е арх. Пламен Цанев. Между 1992 – 2001 г. част от реставрационните дейности са извършени, но те са засегнали само салона. Нямало е средства за сцената и прилежащите помещения“, разказва арх. Донка Колева, председател на Управителния съвет на читалището. Средствата тогава – около 500 000 лв., са били осигурени от Община Велико Търново, Конфедерация Швейцария, по проект „Красиво Велико Търново”.

Заради износване на покривната конструкция и липсата на основен ремонт, сцената е в аварийното си състояние от тогава. През 2014 г. тя е била демонтирана, защото вече е застрашавала околните постройки. В неугледен вид е и северната галерия – с влошено състояние на покривната конструкция и с проблеми по отводняването на плоските покриви, изброява още арх. Колева.

И припомня, че преди четири години е бил изготвено проект, с който читалището е кандидатствало по Оперативна програма „Регионално развитие” за безвъзмездна финансова помощ. Проектът обаче е отпаднал от класирането в последната фаза. Той е предвиждал към реставрирания вече театрален салон да бъде доизградена сцената и прилежащите помещения за културни и експозиционни дейности, да бъде ремонтиран покривът, който и досега тече.

След като бъде построена сцената, чак тогава читалищното ръководство ще започне да мисли за нейното оборудване и осигуряване на истинско театрално осветление. „Сцената обаче си заслужава усилията, защото е предвидена атрактивна, подвижна и достатъчно голяма тук да бъдат играни мащабни постановки. Ще е на практика втората по големина след сцената в ДМТ „Константин Кисимов“, уточнява арх. Колева.

Читалище „Надежда” е обявено за исторически паметник на културата от национално значение през 1971 г. и е декларирано за архитектурен паметник през 1975 г. Затова и настоятелството може да разчита на средства от Министерството на културата.

С. АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *