Показват за първи път във Велико Търново Самарското знаме | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Показват за първи път във Велико Търново Самарското знаме

Публикувана на: 14.02.2018г. 846 прегледа

САМАРСКОТО ЗНАМЕ НА БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Знамето ще бъде посрещнато с военен ритуал пред музея „Възраждане и учредително събрание” на 16 февруари от 11.00 часа, когато ще бъде открита и изложбата, посветена на 140 години от Освобождението на България – „Търново. Освобождението и възкресението на България”.

Флагът, който търновци ще видят, се съхранява в Регионалния исторически музей в Стара Загора и е копие на българската светиня. В освещаването на ушитото в Самара знаме някога е участвал свещеникът Петър Драганов, роден във великотърновското село Дичин, припомни директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов.

В изложбата ще бъдат представени още байрякът на горнооряховските въстаници, ушит по време на Априлското въстание, оригинални униформи на руската армия, предоставени от музея в Горна Студена, оръжия, гравюри и вещи на руски воини, загинали в Руско-турската война.

В деня на откриването на изложбата входът за музей „Възраждане и Учредително събрание” ще бъде свободен. След откриването на изложбата ще бъдат наградени участниците в конкурса за есе, рисунка и презентация, посветен на 140 годишнината от Руско-турската война. В него свои творби са представили 200 деца и студенти от цялата страна. Разработките са оценени от жури с председател проф. Петко Петков.

Изложбата ще бъде открита за посетители в продължение на една седмица, тя е част от културния календар на общината, свързан с годишнината от Освобождението. Гост на проявите ще бъде посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров. Той ще поднесе цветя пред паметниците на загиналите руски воини във Велико Търново. Делегацията ще има срещи с представители на местната власт, академичните среди и образователните институции.

loading...

Коментари за "Показват за първи път във Велико Търново Самарското знаме"

  • 14.02.2018 в 13:58

    През 70 -80 те години на мероприятия на военния отдел на ОК на ДКМС и после на Организацията за съдействие на отбраната във Велико Търново и Лясковец неколкократно е участвало копие на Самарското знаме.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!