Регистрираха първи случай на СПИН за Великотърновска област

40-годишен мъж от региона е заразен със СПИН. Болестта е установена при специализирано изследване, направено през януари. Пациентът веднага е приет за лечение, но в съседна област.

В кабинета за безплатно изследване и консултиране за СПИН в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново от началото на годината са се тествали почти 50 човека. От тях няма установени заболели. Експертите на ведомството стартираха мобилна кампания за изследване за наличие на вируса сред учениците в града. До момента акцията е преминала през Старопрестолната гимназия по икономика и гимназията по моден дизайн. Здравните експерти са запознали младите хора с методите за предпазване от болестта и са дали напътствия за водене на безопасен полов живот. На 14 февруари кампанията ще се проведе в гимназията по железопътен транспорт в Горна Оряховица. В същия ден в старата столица врати ще отвори мобилен кабинет на РЗИ за изследаване на СПИН. Той ще бъде разположен пред сградата на Община Велико Търново в 14:00 часа. Пред него ще се проведе образователната акция „Любовно селфи”, където всеки може да си направи ефектна снимка с импровизирани валентинки. Ще бъде разиграна интерактивната игра „Любовта за мен е ….” с награди, презервативи и балони.

Вечерта от 18:00 часа пред паметника „Асеневци” ще има забавен концерт, посветен на Св. Валентин. По същото време младежите от БЧК Велико Търново организират вечер на запознанствата „Бързи срещи“ в заведението „Самис“ в старата столица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *