Угасна идеята за хладилник за бедни в старата столица

Търновецът Деян Иванов, дарил средства за хладилната витрина до сградата на съда, търси нуждаещ се, на когото да подари уреда. Промяната в предназначението на хладилника от това да е част от благотворителната кампания „Ако си дал“ идва, след като повече от година никой не е поставял храна в него. Според дарителя, който от десетилетие живее в САЩ и често пътува по света, у нас подобни инициативи все още нямат шанса да просъществуват дълго, тъй като хората не са готови за такава благотворителност. „Интересно е, че във Виетнам също се провежда такава акция и там хладилникът за бедни постоянно се зарежда с храна. Все пак се надявах, че идеята във Велико Търново ще се развие“, коментира Деян.

Хладилната витрина в старата столица бе поставена през ноември 2015 година. В първите месеци често се случваше ресторанти, заведения за бързо хранене и домакинства да слагат в него сготвени ястия, хранителни продукти и плодове. За кратко се бе оформила тенденция рожденици пък да оставят колбаси, хлебчета, сладкиши и напитки като почерпка за социално слаби. След като това отшумя, уредът спря да се ползва, макар около него често да обикалят хора в нужда, за да проверяват дали има нещо за хапване.

Г. ГЕОРГИЕВА

3 коментара за “Угасна идеята за хладилник за бедни в старата столица

 • 14.02.2018 в 13:01
  Permalink

  Не е вярно, миналата седмица видях един човек спря си колата на спирката остави една чанта с продукти и замина.

  Отговор
 • 14.02.2018 в 14:21
  Permalink

  Идеята е наивна, лошо замислена и провалена по условие.
  Въпрос на време беше да приключи, като добрата новина е, че никой не се натрови.
  Въпросът с раздаването (продаването на символични цени) на ненужна храна на нуждаещи се може да бъде решен единствено чрез добре организирана мрежа от статични (или мобилни) пунктове към хранителни вериги и магазини и чрез ясен регламент и контрол на качеството.
  За целта е нужно НПО, което да се заеме с изготвянето на регламента, правилата, срещите със собствениците на хранителните магазини (топлите точки), популяризирането, рекламата, контрола и т.н.
  Само така проектът може да заживее собствен живот, добре регулиран, легален и полезен.
  Лошото е, че в България НПО са кухи организации за усвояване на грантове и много рядко се занимават с реална и полезна за обществото дейност.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *