Фондът за лечение на деца в чужбина отказа финансиране на лечението на Никол Георгиева, надеждата е в дарители | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Фондът за лечение на деца в чужбина отказа финансиране на лечението на Никол Георгиева, надеждата е в дарители

Публикувана на: 14.02.2018г. 6330 прегледа

14-ГОДИШНАТА ТЪРНОВКА НИКОЛ ГЕОРГИЕВА, КОЯТО СТРАДА ОТ БОЛЕСТТА САРКОМ НА ЮИНГ, НЕ БЕ ОДОБРЕНА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО ВЪВ ФРАНЦИЯ ОТ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В ЧУЖБИНА. Като аргумент за отказа експертите от звеното посочват възможността процедурите по извличане и присаждане на стволови клетки да се извършат в България. Семейството на момичето категорично отхвърля тази опция, тъй според него у нас няма необходимия изолатор, в който пациентите трябва да престоят преди и след костномозъчната трансплантация. Липсата му ги излага на сериозна опасност от инфекции, които за човек с понижен имунитет биха били фатални. Родителите обясняват, че в чужбина подобни интервенции се правят след самата операция, докато в България лекарите настояват това да се случи преди нея. Друг мотив, който семейството посочва, е фактът, че френският специализиран институт „Густав Руси“, който предложи оферта за лечението на Ники, има добър опит в подобни заболявания.

Времето до насрочената костномозъчна трансплантация обаче намалява, а нужните 290 000 евро все още не са събрани. Въпреки че момичето обедини хора не само от Велико Търново, а от цялата страна и чужбина, за необходимата сума не стигат над 100 000 лв.

За 10 дена в дарителската сметка са постъпили около 18 000 лв. и благодарение на добри хора, които организират кампанията, провеждат базари и поставят кутии в търговски обекти, семейството е оптимистично настроено, че много скоро заветната сума ще бъде събрана.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>