Лясковчанка е сред ярките звезди на виното в Австралия | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Лясковчанка е сред ярките звезди на виното в Австралия

Публикувана на: 14.02.2018г. 3319 прегледа

Елена Голакова – Брукс спечели платинен медал и трофея „Най-добро вино – шираз” на Winemaker Challenge 2018 в САЩ

 

Преди няколко месеца българката получава трофеи и на AWC VIENNA 2017

 

На 14 февруари голяма част от света празнува романтичната любов, а в България празнуваме и Трифон Зарезан – празника на лозата и виното. И докато ние зарязваме лозите, в Австралия берат гроздето.

Какво по-хубаво от това да обединим двата празника в едно? Можем да го направим с цветя, добра храна или добро вино, a ние ви предлагаме към това и добрата история. Историята за невероятния успех на една млада българка, чийто професионален път я отвежда не само надалеч – в Австралия, но и нависоко – сред най-уважаваните в бранша й.

Виното на Елена Голакова – Брукс само преди няколко месеца стана носител на трофеите „Най-добро червено вино за 2017” и „Най-добър шираз (сира) за 2017” на AWC VIENNA 2017. А на 30 януари тази година още две нейни вина са наградени с най-високи отличия – платинен медал и трофея „Най-добро вино – шираз” на Winemaker Challenge 2018 в САЩ, а второто представено от нея вино печели златен медал.

 

Елена Голакова – Брукс е родом от Лясковец и животът й е свързан с виното и любовта към него от ранна възраст. Съдбата подрежда живота й по толкова интересен начин, че към момента името й е спрягано като една от най-ярките звезди на виното в Австралия. А да пробие човек в австралийското винарство е горе-долу като да стори същото на Уолстрийт.

Пътят от Лясковец до Аделаида Елена изминава благодарение на контактите си с австралийските винари, които през 90-те години на ХХ век са наети от няколко български изби, за да направят виното им подходящо за вкуса на западния пазар. Елена се оказва подготвена да превежда на австралийците в Лясковец и това се оказва решаващо за бъдещата й кариера. През 1998 година тя е вече в едно от най-добрите винарски училища в света в Университета в Аделаида. От тук нататък са необходими „само“ адски много учене, работа, страст и отдаденост.

След години работа в различни страни и трупане на безценен опит как сорт, място и човек създават истински доброто вино, днес Елена е начело на няколко интересни проекта в австралийското винарство: Dandelion Vineyards, Heirloom Vineyards и Sister’s Run. Колективни проекти, в които редом с Елена и съпруга й Зар Брукс участват и сериозни имена от винения маркетинг, лозарство и винарство на Австралия. Това им осигурява не само достъп до едни от най-добрите и стари лозя на страната, но и познание как добре направеното вино да бъде продадено.

На по-малко от десет години проектите, водени от Елена Голакова – Брукс са толкова успешни и награждавани, че Елена държи в колата си един чифт обувки на токчета, с които да смени ботушите, в случай че се наложи да се яви на награждаване на вината си. Веднъж, връщайки се късно вечер от подобно събитие по време на прибирането на реколтата, Елена едва има време да се преобуе, преди екипът й в избата да я подкани към действие с думите: Run, sister, run! (Тичай, сестро, тичай). Обувка на токчета и ботуш стават част от логото на серията й вина Sister’s Run, а Елена не е спряла да тича и до днес.

За вината на Елена Голакова – Брукс вече се говори като за австралийска класика, а на професионалното й бъдеще се предричат неограничени хоризонти.

Лучана УЗУНОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *