ЙЕРУСАЛИМ – СВЕЩЕНИЯТ ГРАД | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

ЙЕРУСАЛИМ – СВЕЩЕНИЯТ ГРАД

Публикувана на: 14.02.2018г. 1530 прегледа

РАЗСТОЯНИЕТО МЕЖДУ ТЕЛ АВИВ И ЙЕРУСАЛИМ Е ОКОЛО 80 КМ, А ПЪТУВАНЕТО С КОЛА – НАЙ-УДОБНО. Има няколко магистрали, които са осветени даже извън населените места. Няма такси за пътуване. В Йерусалим попадаме в събота по време на Шабат. В юдаизма седмият, последен ден от еврейската седмица е именно събота. Според календара денят се счита за започнал, когато на небето се появат първите три звезди и съответно

Божи гроб
Божи гроб

отбелязването на Шабат започва в петък вечер и приключва в събота вечер. Докато трае, евреите следват множество забрани, като поверието сочи, че на този ден реално можеш само да се молиш и да правиш деца. Има множество дейности, които според юдаизма са забранени за извършване на Шабат, като съществуват 39 забранени основни групи. Някои основни забрани предвиждат карането на кола, включване на елуреди, натискане на бутони, пренасяне на предмети извън пределите на дома и т.н. В това време на седмицата улиците рязко опустяват и влизането в Йерусалим е най-удобно.

Древният Йерусалим е заобиколен от крепостни стени, строени основно от в по-голямата си част от Сюлейман Великолепни през XVI век. В библейско време в Йерусалим се е влизало през четири порти, по една за всяка страна на града. Най-известната от всички порти е Златната, която от векове е затворена, но е била свидетел на велики събития. Точно срещу

Най-скъпото гробище в света
Най-скъпото гробище в света

нея е Гетсиманската градина. Тук можете да посетите базиликата „Ейн Карем”, да разгледате свети места като планината Елеон – мястото на Възнесение Христово; параклиса „Отче наш“; пещерата „Възнесение Богородично“ и базиликата на агонията.В Йерусалим можете да се разходите и из стария град, да разгледате Стената на плача или да минете по улица „Виа Долороса” – път на Исус към Голгота. В стария град можете да посетите още и стаята на Тайната вечеря или да обиколите старите арабски пазари. Новата част на Йерусалим ви предлага още да отидете до маслинения хълм, откъдето се открива прекрасна гледка към целия град. Друга интересна забележителност са Гетсиманските градини, където можете да посетите и гробницата на Мария-Магдалена. По време на Великденските празници много вярващи се стичат към свещеното място Божи гроб, за да присъстват на организираните великденски литургии. Важно е да се знае, че за да се титулуваме „хаджии” има няколко важни условия. Едното е да посетим Йерусалим по време на Страстната седмица, след което да се потопим във водите на свещената река Йордан. Третото условие е да вземем документ от Гръцката патриаршия в Йерусалим, под чиято закрила са българските православни поклоници в града.

 

МЪРТВО МОРЕ И КУМРАН

МЪРТВО МОРЕ Е РАЗПОЛОЖЕНО НА ЮГ ОТ ЙЕРУСАЛИМ, А ДО НЕГО СЪЩО СЕ СТИГА ЛЕСНО ПРЕЗ УДОБНА МАГИСТРАЛА ПРЕЗ ПУСТИНЯТА. Това е най-необикновеното море на земята. Нищо тук не се вписва в нормалните човешки понятия за бряг, плаж, пясък, вода, вълни, плуване, слънчеви бани и т.н. На гръцки език се превежда като „асфалтово море”, на иврит „солено море”, а на английски, руски и български език – „мъртво море”.

Край него се срещат три пустини – Юдейската, разположена от Ерусалим до тук, Негев, която започва от Мъртво и свършва на Червено море край прекрасния курорт Ейлат, и между тях – по-малката пустиня Арава. Солеността му е над 32%, като за сравнение тази на останалите морета не достига повече от 4-5%. Дълго е около 75 км, а в най-ниската си точка е на 430 метра под морското равнище. В Мъртво море се влива само река Йордан, оттичаща се от езерото Кинерет – единствения източник за сладка питейна вода за цялата страна. Границата с Йордания минава по средата и на реката, и на морето и дели този природен уникат на две по дължина.

Стилян НАЙДЕНОВ

(Следва)

loading...

Коментари за "ЙЕРУСАЛИМ – СВЕЩЕНИЯТ ГРАД"

  • 15.02.2018 в 23:45

    Най-важното за Йерусалим е, че Исус ще дойде пак там. Това ще бъде т.н. Второ пришествие на Господ Исус Христос. Той ще се върне пак като Цар и Господар на Вселената и в частност на Земята. Четете Библията !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *