70 четения

Вино, добро настроение, музика и дъжд съпътстваха Трифон Зарезан в Килифарево

Във виното тръпката трябва да е горчива, а в любовта – сладка, казват местните лозари

 

ВЪПРЕКИ ПРОЛИВНИЯ ДЪЖД И СТУДЕНОТО ВРЕМЕ ЖИТЕЛИТЕ НА КИЛИФАРЕВО ОТПРАЗНУВАХА ПОДОБАВАЩО ТРИФОН ЗАРЕЗАН. Празникът на лозарите премина с много добро настроение, песни, танци, почерпка и забавления. 100 литра вино за присъстващите бе осигурила фирмата „Лозенска лоза“, която стопанисва лозовите масиви в града. Вековният ритуал за подрязване на лозята бе извършен в двора на историческия музей на Килифарево, като преди него се състоя шествие по централния площад „България“. Гости на честването бяха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и общински съветници от старата столица.

kilifarevo (1)Началото на празника бе пред кметството в Килифарево, където две млади момичета от града, облечени в народни носии, закичваха със здравец и поднасяха парче вкусна питка на всички гости. На две големи маси организаторите подредиха кани с вино и почерпка. Малко след 10 часа цялата група се отправи към исторически музей, а избраният за цар на виното бе Роман Петров. На колоритния мъж се падна честта за пета поредна година да подреже лозята, а за да бъде още по-автентичен и впечатляващ ритуалът, той също се бе облякъл в носия. Роман е председател на дружество „Традиция“ към читалище „Напредък“ в Килифарево и сподели, че се чувства много горд от факта, че отново той ще изпълни обичая. „Предишният цар на виното бе моят съсед и така по съседски предаваме линията и задържаме този „трон“. Израснал съм в близост до местната изба, построена през 1925 година, и приемам присърце празника Трифон Зарезан“, заяви Роман. По негови думи КИЛИФАРСКАТА РЕЦЕПТА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ Е – „СТАРИ ВИНА И МЛАДИ БУЛКИ И МЛАДИ ВИНА – ЗА СТАРИ БАБИ“, казва шеговито мъжът. Според него, за да стане виното хубаво, освен съдовете, в които се приготвя, трябва да се майстори от хора с чисти сърца. „Лошото вино се получава, когато се прави от хора с лоши помисли и зли постъпки и допълнено с вода“, увери килифарчанинът. По време на подрязването на лозята той наричаше за бекерет и благоденствие. „От всяка пръчка да се напълни кана, а от всяка лоза – бъчва“, пожела царят на виното.

След него ритуалът бе повторен от кмета Панов и градоначалника на Килифарево Димитър Събев. Председателят на Общинския съвет и неговите колеги също не пропуснаха да хванат ножицата и да отрежат лозови пръчки. Отец Йоан изнесе празнична литургия, благослови лозарите и им пожела добра реколта.

Димитър Събев заяви, че Трифон Зарезан за килифарчани е един от най-важните празници, тъй като вкусовите качества на местните вина са известни нашир и надлъж, а в миналато този поминък бил особено разпространен в града. Преданията гласят, че още по времето на траките в местността се е правело едно от най-качествените вина за времето си.

„СТАРАЕМ СЕ ДА ПОДДЪРЖАМЕ ТРАДИЦИЯТА, ДА КРЕПИМ РОДОЛЮБИЕТО И С ДНЕШИЯ РИТУАЛ ДА ОТДАДЕН УВАЖЕНИЕ И ПОЖЕЛАЕМ БЕРЕКЕТ НА ЛОЗАРИТЕ. Преди години всяко семейство имаше по 3-4 лозови масива, но вече са много по-малко стопаните, които отглеждат грозде. В най-силните години тук са облагородявани 12 млн. лозички на сезон. Продукцията тогава се изнасяше за СССР, но за съжаление, днес нещата не са розови“, коментира кметът на Килифарево.

От 2005 години лозовите масиви в града се стопанисват от фирма „Лозенска лоза“ ЕОД. Нейни работници се грижат за 205 дка, засети с един червен и няколко бели сорта грозде. „МНОГО ТРУДНО НАМИРАМЕ РАБОТНА РЪКА. ОСНОВНИТЕ РАБОТНИЦИ СА ПЕНСИОНЕРИ ОТ КИЛИФАРЕВО. По време на гроздобер наемаме до 30 души, а целогодишно за ръчните дейности сме ангажирали 10 човека и двама механизатори“, сподели Соня Милева, представител на фирмата.

След подрязването на лозята присъстващите се върнаха на площада, разляха виното и вдигнаха наздравици.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!