66 четения

„Тинузавър“ на Невен Боянов вече стига до хиляди млади програмисти по целия свят

Търновецът разработи проект, който учи деца и студенти да правят роботи

 

УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КАКТО И ВЕЧЕ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ БЪДЕЩИ ПРОГРАМИСТИ ПО СВЕТА, УЧАТ РОБОТИКА, ФИЗИКА, МАТЕМАТИКА И ПРОГРАМИРАНЕ С ПОМОЩТА НА ПРОЕКТ, РАЗРАБОТЕН ОТ НЕВЕН БОЯНОВ. Проектът на търновския програмист се нарича „Тинузавър“, започнал е преди около четири години като хоби, а днес вече е обект на инвеститорски интерес.

„Тинузавър“ представлява съвкупност от платки, китове, светодиоди, сензори, събрани в една кутийка. От тях всеки начинаещ и напреднал програмист може да състави малък робот, който свети, мига и се движи. Някои от платките пристигат от Китай, но иначе екипът на Невен Боянов комплектова съдържанието на кутията, която от старата столица заминава до всички краища на света.

„Идеята ми в началото беше да създам платформа, с която на мен да ми е забавно и лесно. Постепенно обаче много деца, а и мои колеги започнаха да проявяват интерес към проекта, в който съм събрал платки, китове, датчици. Представи си един много миниатюрен компютър – това са платките, които са различни по големина и според това съдържат различно количество информация. И всеки сам си ги сглобява, като не е нужно да си специалист. Тествали сме всичко това сред деца, които отлично се справят с тази първа стъпка, когато отворят комплекта си. Даже момичетата се оказаха много по-добри в работата с поялник“, разказва Невен Боянов. И допълва, че следващата стъпка например е малчуганите е да напишат програма за сглобените платки, което също не е трудно.

„Днес продават различни части, от които всяко дете може да си сглоби робот. Обаче това са наготово предложени елементи на принципа на играта „Лего“. Децата просто сглобяват частите като пъзел и получават робота си. Моята идея с „Тинузавъра“ е те да проявяват творчество“, допълва още програмистът.

Най-простите роботчета, които могат да бъдат създадени с „Тинузавъра“ на Невен Боянов, са малки машинки със сензори с възможност да светят и да мигат. По-напредналите майстори в електрониката и програмирането могат да правят роботи, които да мерят температурата, налягането и влажността на въздуха.

ОТ 2016 Г. ПРОЕКТЪТ Е ВЕЧЕ НАВЛЯЗЪЛ В ОБУЧЕНИЕТО НА СТУДЕНТИТЕ, КОИТО УЧАТ СОФТУЕРНО ИНЖЕНЕРСТВО ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Миналата година с „Тинузавъра“ са се занимавали и възпитаниците на СУ „Емилиян Станев“, а само след около десетина дни с проекта ще работят и всички малчугани, които започнат да посещават Училището по роботика на Невен Боянов.

„Проектът е учебен, затова е подходящ за деца и студенти, както и за любители на програмирането. Обаче с всичко, което се съдържа в комплекта, можеш и да обучаваш, така че е подходящ и за учители и преподаватели, затова го харесаха много и в училищата, и в университета. Но си мисля, че най-голямото му приложение е за любителите, които сами могат да разчетат условията и да започнат да си майсторят разни неща за вкъщи“, признава програмистът.

ДВА НОВИ ПРОДУКТА Е СЪЗДАЛ НЕВЕН БОЯНОВ КЪМ ПРОЕКТА СИ ТАЗИ ГОДИНА. Единият е под формата на игра, която много прилича на миниатюрен тетрис. „Играта е с дисплей, децата могат да играят на нея, след като си я сглобят, но също така ще научат как на практика работи компютърът, защото представлява малко компютърче. А втората е роботизирана кола, която има шаси, изрязано с лазерен нож, има си и колела, които са направени с 3D принтер, както и сензори. Благодарение на тях колата може да се върти в кръг, а ако децата напишат програма, колата ще може да следва черна линия на земята.

ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО КОМПЛЕКТЪТ НА НЕВЕН БОЯНОВ ЩЕ ТРЪГВА ВЕЧЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ. Цялата информация за проекта е качена в сайта tinusaur.rog, а адресът на кампанията за предварителни поръчки е: https://igg.me/at/tinusaur.

Това не е първият толкова мащабен проект на търновеца Невен Боянов. Той е съавтор и на проект за софтуер в помощ на жени с рак на гърдата и с него е сред седемте финалисти в тазгодишното издание на New Europe 100, чиято класация включва общо 100 иноватори от Централна и Източна Европа.

Приложението се нарича DivaCare и може да бъде инсталирано на телефон и таблет. Целта му е да осъществява връзката лекар – пациент по възможно най-лесния начин. Приложението позволява лекарят да изпраща информация до пациента, психотерапевтът – до своя клиент. Така специалистите могат да подпомагат лечението на жените, които се борят с рак на гърдата, като им дават съвети за хранене и физически упражнения. Приложението дава възможност и за обратна връзка, за да може пациентите да съобщават на лекарите си как се чувстват и докъде са стигнали в процеса си на оздравяване.

Приложението работи засега само в САЩ, но мечтата на Невен Боянов е да го направи работещо и в България, за което са му нужни партньори – лекари и терапевти, които искат да пробват иновативния продукт. Той е безплатен за пациентите, обяснява Невен Боянов и допълва, че софтуерът не предлага лечение, а инструмент, с който се помага на излекуването. Платформата DivaCare е едно от приложенията в областта на телемедицината и е част от цяла гама подобни приложения. Невен Боянов работи заедно с партньора си Франк Флеминг, чиято съпруга е била диагностицирана с рак на гърдата преди година.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!