36 четения

Петокласници изработват Колелото на живота, подготвят дефиле на боговете

КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА ИЗРАБОТВАТ ПЕТОКЛАСНИЦИ В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ В РАМКИТЕ НА СЕДМИЦАТА, ПОСВЕТЕНА НА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА УЧИЛИЩЕТО. Децата правят копия на прочутия стенопис на Захарий Зограф, като ползват компютърната програма Paint. Върху своите макети те разполагат четирите годишни сезона, както и някои от най-важните празници в календара ни.

Нестандартните часове по информационни технологии са част от събитията в чест на патронния празник на гимназията, който е на 28 февруари. Проявите започнаха още миналата седмица с откриването на фотографската изложба на учителката по литература Незабравка Апостолова и продължават с уроци за традиционния празничен календар и с дни на наследството, които тази година са посветени на Античността. Учениците от пети клас са випускът, към който са насочени събитията от времето на Античността, защото те са и първите, които работят по съвършено нови учебници и учебни програми. За първи път букварите на децата са направени така, че да има връзка между това, което учат по различните предмети. И Античността присъства в уроците им по история, литература и изобразителни изкуство. Освен това петите класове в СУ „Емилиян Станев“ са първият много голям випуск, съставен от седем паралелки, педагозите работят в екип и заедно успяха да съставят програмата за дните на наследството, коментира директорът на гимназията Кина Котларска.

С урок по археология са се забавлявали вчера петокласниците в най-голямата гимназия в областта. Урокът отново е бил посветен на Античността, като акцент е била керамиката. Десетокласниците, които посещават клуба по археология, организиран по програмата „Твоят час“, са подготвили урока за по-малките си съученици. Разказали са им за видовете съдове, за разликите в развитието на траките и в древните гърци. Петокласниците са имали възможността да се докоснат до истински керамични парчета, благодарение на археолога от Регионалния исторически музей Илиян Петракиев, който е и ръководител на клуба по археология.

Днес програмата продължава с урок „Древните музикални инструменти“, подготвен от учителите по музика. Те са решили да покажат на децата си панфлейта и лира – двата инструмента, на които е свирил Орфей, да им разкажат легендите за него и да им пуснат записи на древните инструменти.

В понеделник програмата продължава с изложба на кукерски маски, правени от седмокласниците в СУ „Емилиян Станев“. На 22 февруари второкласниците ще наблюдават драматизации по приказки на Емилиян Станев, ще играят на театър с артистите от МДТ „Константин Кисимов“ и ще слушат разкази от своя патрон, поднесени им от родители и популярни личности в старата столица.

В навечерието на патронния празник в училището ще бъде финализиран проект, свързан с набавяне на нови заглавия за библиотеката. Идеята тръгнала от коледния благотворителен базар, на който децата и педагозите събрали 1300 лв. Всички пари са вложени в купуването на нови книги, които учениците сами са си избрали. Освен това в библиотеката ще бъде обособено пространство за любимите книги на учителите. Идеята е всеки преподавател, който реши да дари книга, да я остави в библиотеката с послание.

На 26 февруари в ранния следобед четвъртокласниците ще участват в нестандартен математически театър. Тогава те ще покажат, че задачите могат да бъдат превърнати в малки етюди и така по-лесно усвоени.

Традиционната изложба на децата, които изучават рисуване в специализираните паралелки, е на 27 февруари. Това е денят, в който всички, които са работили по темата за Античността, ще покажат проектите си на гръцки вази, изработения електронен пътеводител по най-важните места с антично изкуство във Велико Търново.

ДЕФИЛЕ НА БОГОВЕТЕ Е КУЛМИНАЦИЯТА В ПРОЯВИТЕ НА 27 ФЕВРУАРИ. То е по идея на учениците от V „б“ клас, които ще дефилират, пременени като богове и богини и ще разказват техните истории и легендите, свързани с тях.

Празничният 28 февруари ще започне с волейболен турнир. След това ще бъде официално открита първата от четирите чешми, превърнати в произведение на изкуството. Чешмата на първия етаж вече е почти готова, украсена е с мозайка по проект на учителите по рисуване Симона Тодорова и Маргарита Райчева. Заедно с тях са работили и учениците от паралелката „Християнско изкуство и култура“, които вече са в ХІ клас.

„Неизползваемите чешми в училище са четири. За останалите три ще обявим конкурс, в който право на участие имат само наши ученици. Най-добрите проекти ще ги реализираме. Децата използват тези пресъхнали чешми за пейки и за място, където да се срещат и да си говорят. Ние ще ги направим истински и удобни пейки“, коментира още Кина Котларска. Тържественият концерт е на 28 февруари в 11 часа в Актовата зала на училището.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!