Пенсионери ще получават безплатни зъбни протези

ХОРА ОТ ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ ВЕЧЕ ЩЕ ИМАТ ПРАВО НА БЕЗПЛАТНИ ЗЪБНИ ПРОТЕЗИ. Първоначално средствата за стоматологичните артикули ще се отпускат от 1 септември само за лица между 65- и 69-годишна възраст. В безплатна услуга се включват още и задължителните процедури за взимане на мярката, изработването и евентуалните корекции, които в някои случаи се налагат след поставяне на изкуствените ченета.

Тази важна придобивка за пенсионерите е факт след продължителни преговори между Националната организация на стоматолозите и Националната здравноосигурителна каса, която ще плаща на изцяло новата дентална услуга. Зъболекарският съюз ще преговаря възрастовата група на хората, които имат нужда от цели протези, да се разшири от следващата година.

Идеята бюджетът на възрастните да се облекчи от цената за протезиране датира от няколко години и дори служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев бе изготвил проектонаредба за нея, която трябваше да влезе в сила преди 6 месеца. Тя касаеше лицата от 65 до 75 години, но средствата, с които здравната каса разполага, не били достатъчни и наложили стесняване на възрастовия интервал.

Галина ГЕОРГИЕВА

5 thoughts on “Пенсионери ще получават безплатни зъбни протези

 • 19.02.2018 в 13:43
  Permalink

  Значи хората над 69 години са отписани и не им трябват протези. Поредната герберска глупост

  Отговор
 • 19.02.2018 в 15:39
  Permalink

  Така на по-възрастните се показва червен картон … голямата хуманност е пак за определени люде.

  Отговор
 • 19.02.2018 в 22:02
  Permalink

  Хората между 65 -75 години имат все още зъби. Така, че първо ще бъдат обеззъбени, за което ще плати здравната каса, а после ще плати и протезите.

  Отговор
 • 28.03.2018 в 10:43
  Permalink

  Това което прочетох за протезите е от 65-г до69.Поради заболяване зъбите ми падаха и от 50г до53 нямах един зъб.С много мъки събрах около400 лева и си направих протези .Сега съм на 63 и от една година ходя без долна протеза която счупих но с 201 лв. пенсия немога да си купя.Питам кой можа да види в устата на всички пенсионери кой има нужда от протези и кой можи да си позволи да си ги купи.Свидетели сме на поредното БЕЗУМИЕ което нашите управници ИЗБРАНИЦИ от народа се изгавриха с пенсионепите.АЗ си плащах здравните до пенсиониране сега пак ми се плащат без да съм посетила 10г зъболекар и какво да пломбирам или вадя. БРАВО НА ВАС КОИТО ИЗМИСЛИХТЕ ТОВА >

  Отговор
 • 20.09.2018 в 16:53
  Permalink

  Това всичко прекалено много напомня на испанската пословица- Далеч от очите , далеч от сърцето. Причините разбира се не са една ;Липса на координация ;липса на единомислие , социална и политическа зрялост и отговорност, и не на последно място средства, за каквото и да си говорим, винаги става въпрос за пари, ама как да има , като те крадат , като за световно. Абе побъркана история.-Всички знаем всичко ,а не се получава нищо. Андрешковски синдром, не знам дали и на нас ще са ни нужни 40сет години , че да измрат и последните родени в робство.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *