Три кандидатури за почетен гражданин на старата столица

ПРЕПОДАВАТЕЛЯТ В КАТЕДРА „СТАРА И СРЕДНОВЕКОВНА ИСТОРИЯ” НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” ПРОФ. Д-Р ПЛАМЕН ПАВЛОВ, КМЕТЪТ НА СТРАЖИЦА РУМЕН ПАВЛОВ И МИТРОПОЛИТ СТЕФАН – ПОСМЪРТНО, са трите кандидатури, издигнати за званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ до момента. Наградата се присъжда всяка година в чест на празника на старата столица – 22 март.

Номинацията на проф. Пламен Павлов е направена от Дирекционния съвет на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Мотивите, с които професорът е предложен за почетната титла, са неговите ценни научни открития и стотици публикации в престижни национални и международни издания. Проф. Павлов е възпитаник на Великотърновския университет и преподава в него от 1984 г. Води лекции по история на Византия и балканските държави през периода IV – XV век.

Група граждани, спортни деятели и общественици са се подписали под номинацията на Румен Павлов, който в момента е кмет на Стражица. Той е предложен за почетното звание заради спортните си успехи и постижения, както и заради високите държавни и международни отличия в областта на спорта.

Гражданска е инициативата и за номинацията на митрополит Стефан, от чието рождение се навършиха 110 г. на 27 октомври миналата година. Акад. Иван Радев, чл. кор. Христо Белов, проф. Невяна Дончева, арх. Иван Чолаков са само част от обществениците, които застават зад тази номинация.

До края на февруари е срокът, в който организации, институции и граждани могат да подадат още кандидатури за почетната титла, припомни председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Предложенията трябва да са адресирани до Общинския съвет. 15 март е срокът за номинации за наградата „Велико Търново“, предложенията се подават до Общината.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *