18 четения

Библиотекар откри кичур от косата на Джордж Вашингтон

Американски библиотекар откри кичур от косата на Джордж Вашингтон между страниците на книга в университета в град Скенектъди, Ню Йорк, съобщи Ей Би Си нюз.

СНИМКА: ИНТЕРНЕТ
СНИМКА: ИНТЕРНЕТ

Джон Майърс е подреждал в каталог старите книги от библиотечния фонд, когато намерил малък пощенски плик в мръсен алманах с кожена подвързия от архивите на Юниън колидж. Жълтият плик бил надписан на ръка с думите „Косата на Вашингтон“. Библиотекарят внимателно го отворил и намерил кичур от побеляла коса, привързана с конец.
„Беше един от онези мигове, които се случват веднъж в живота на един библиотекар. Мислех си, това не означава Джордж Вашингтон, нали?“, каза той.
Оказва се, че точно това означавало.
Има исторически свидетелства за това. Алманахът с джобни размери е от 1793 г. и е принадлежал на Филип Джей Скайлър, син на генерал Филип Скайлър, който служел на Вашингтон и основал „Юниън колидж“ през 1795 г.

СНИМКА: ИНТЕРНЕТ
СНИМКА: ИНТЕРНЕТ

Според Сюзън Скот, учен и автор, кичурите коса често били давани като подаръци на Деня на Вашингтон и е възможно Марта Вашингтон да е дала малка част от косата на съпруга си на Елайза Скайлър, дъщеря на генерала и жена на Александър Хамилтън.
Елайза го предала на сина си Джеймс А. Хамилтън, точно както гласи и надписът върху плика: „от Джеймс А. Хамилтън, даден му от неговата майка, 10 август 1871 г.“
Ръководството на висшето учебно заведение не възнамерява да прави ДНК-анализ на кичура, защото това може да увреди ценната находка.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *