133 четения

Търновска журналистка направи над 5000 мартенички

ПОВЕЧЕ ОТ 10 КГ ВЪЛНА Е ИЗПОЛЗВАНА ЗА НАПРАВАТА НА НАД 5000 МАРТЕНИЦИ, КОИТО ИЗРАБОТИЛА ЖУРНАЛИСТКАТА ЙОАНА МИЛАНОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тя започна кариерата си в старата столица, а в момента работи в информационна агенция „Дарик” в София и има нетипично за повечето хора хоби – създаването на традиционния за 1 март символ. Младата жена споделя, че правенето на червено-белите обредни украшения й доставя огромно удоволствие. Държи лично да продава творбите си, защото бързо се ориентира коя мартеница за какъв човек е подходяща. Преди две години с няколко производители от Велико Търново се обединили около идеята да търгуват, облечени в български народни носии, и оттогава не пропуска да се премени по този начин, когато застане зад щанда.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ
Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Йоана започва да прави мартенички преди 4 години. „Първоначалната идея бе да си изработя оригинални бижута, разглеждах мъниста и ми хрумна, че те биха стояли много добре на мартенички. Реших да се пробвам и оттогава се запалих по тях. След всяка една започваш следваща и не можеш да спреш“, разказа тя. УСПЯЛА ДА УВЛЕЧЕ В ЗАНИМАНИЕТО МАЙКА СИ И БАБА СИ, КОИТО ЗАЕДНО С НЕЯ ПОЧНАЛИ ДА УСУКВАТ ВЪЛНЕНИТЕ КОНЦИ. Журналистката увери, че обредните украшения не се правят, когато човек е в лошо настроение, тъй като тогава се зареждат с отрицателна енергия, а това е недопустимо, защото освен символи на пролетта, те са и талисмани.

„През седмицата нямам много свободно време, но събота и неделя правя по 100 бройки. Вечер, когато си почивам, гледам филм и правя мартеници. Просто не мога да се отдам само на едно хоби, а ръцете ми да почиват“, казва шеговито 28-годишната болярка.

Сред най-интересните й творби са тези, насочени към членовете на семейството. Те са с надписи – „Майка номер 1“,„Татко номер 1“, „За най-добрата баба“, „Супер дядо“. Казва, че залага на класически модели от вълна и дървени елементи. Създава и няколко вида, при които акцентът е метален.

„Лично на мен, най-много ми допадат мартеничките с дървени елементи – калинки и кокичета. Смятам, че са много свежи, а символиката им е прекрасна“, заяви Йоана.

Журналистка сподели, че мартеничките й в момента са изложени в София – подлеза до Софийския университет и пред централната поща във Велико Търново. В родния град майка й и баба й ги продават, а в столицата самата тя. Специално за това 28-годишната жена си взела отпуск от половин месец. „ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТЪРГОВЦИТЕ НА МАРТЕНИЧКИ СА МНОГО ЗАДРУЖНИ И СИ ПОМАГАТ ЕДИН НА ДРУГ. Когато някой клиент дойде да потърси тематична мартеничка, а на въпросния щанд няма такава, продавачът го насочва към свой колега най-добронамерено. В София нещата стоят по различен начин. Тук има грозна конкуренция“, категорична е тя.

След 1 март Йоана планира почивка от хобито си в продължение на месец, в който ръцете да й заздравеят, тъй като работата с вълна не е лека задача. После отново ще се захване с правенето на мартенички, които догодина да продава и да носят щастие и късмет на хиляди българи.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!