32 четения

Търновци си правят сами улицата, искат да ги освободят от данъци

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ ДЕСЕТА ГОДИНА ОТЧАЯНИ СЪСОБСТВЕНИЦИ ДВА ПЪТИ ГОДИШНО СЪБИРАТ ПАРИ ПОМЕЖДУ СИ ЗА МАТЕРИАЛИ И ПОЛАГАТ ДОБРОВОЛЕН ТРУД, за да си осигурят достъп през поляна, която само по документи се води улица, до домовете си, разказа Венелин Хаджирадев, който е един от потърпевшите. От 2008 г. насам, когато са построени сградите по ул. „Иван Хаджидимитров” във великотърновския квартал „Бузлуджа”, всяка пролет живущите се събират, вземат кирки и лопати и подравняват доколкото могат кратерите пред домовете си. Наскоро събрали по 180 лв. от семейство, платили на багери и валяци, купили 60 тона стърган асфалт, с които застлали отсечката. Самоделната операция обаче налага често на ръка да се подравняват дупките след това, за да не се образува блато.

„Имах „Мерцедес”, който се води изключително здрава машина, но бях принуден да го продам, защото станах абонат на сервизите заедно с моите съседи. Имаме десетки подписки и жалби. Преди последните местни избори, за да ни умилостивят, ни направиха осветление. На всички ни писна от празни обещания. Много хора се изместиха от тук”, разказва Венелин.

ПО УЛИЦАТА, КОЯТО ВСЪЩНОСТ Е ПОЛЯНА И СЕ ВОДИ УЛИЦА ПО ДОКУМЕНТИ, ЖИВЕЯТ НАД 120 СЕМЕЙСТВА. „Това са близо 400 човека. Данъците, които плащаме вече десета година, сигурно са над половин милион, а насреща нямаме нито настилка, нито съдове за смет или нормални условия да си стигнем до домовете. Молим се да не вали, защото в кал и вода достъпът е истинско изпитание и изисква спортни умения”, негодува мъжът и се надява някой ден на улицата им да се засели големец от местната власт, за да имат шанс за нов асфалт.

„Някои дупки са по педя дълбоки, запълваме ги колкото можем с наш труд, но поне да ни освободят от данъци, като не могат да ни осигурят нормални условия за живот”, категоричен е Венелин Хаджирадев.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Търновци си правят сами улицата, искат да ги освободят от данъци

 • 20.02.2018 в 13:54
  Permalink

  Ха-ха! Такав е търновската управа. Преди време поисках от ДНСК да провери законно ли е затварянето на безистен през който се влиза във вътрешността на съсобствен имот. ДНСК задължи местната си служба и общината да направят проверка. Да, общината направи проверка и установи че е ликвидиран безистена, но не каза законно ли е това или не. Писах им писмо, че трябва да посочат законно ли е затварянето, но отговор или становище няма.

  Отговор
 • 20.02.2018 в 18:19
  Permalink

  Тук улица никога не е правена, тя съществува само в списъците на местни данъци и такси. На следващите избори гласувайте пак за същия кмет.РР И си плащайте данъците, иначе ще се сетят, че живеете на тази улица.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *