6 четения

Светът не успява да опази новородените бебета в най-бедните страни

Въпреки постигнатия значителен прогрес в борбата за осигуряване на по-добро здраве и за предотвратяване на смъртността сред децата под 5 години, светът не успява да опази новородените бебета под едномесечна възраст, в частност в най-бедните африкански страни, съобщават световните информационни агенции, позовавайки се на „тревожен“ доклад на УНИЦЕФ.
Пет от десетте най-рискови страни по отношение на детската смъртност под едномесечна възраст са в Западна и Централна Африка. В тези страни вероятността бебетата да починат през първия месец след раждането е 50 пъти по-голяма, отколкото в най-безопасните държави като Япония и Исландия.
В страните с висока смъртност сред новородени бременните жени разполагат с ограничен достъп до качествено здравно обслужване поради бедност или конфликти. Дори при наличието на достъп, персоналът често не е достатъчно квалифициран или не разполага с необходимото оборудване.
„Въпреки че през последните 25 години смъртността сред деца под 5-годишна възраст е намаляла наполовина, не наблюдаваме подобен прогрес по отношение на смъртните случаи сред новородени. Все още всяка година 2,6 милиона бебета умират през първия месец след раждането. Знаейки, че повечето от тези случаи могат да бъдат предотвратени, от доклада става ясно, че светът не успява да опази новородените в най-бедните страни“, казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.
Докладът е разпространен по случай лансирането на мащабна кампания на организацията под мотото „Шанс за живот за всяко дете“ с призив за осигуряване на достъп до по-качествено здравеопазване за майките и новородените.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *