66 четения

Френски паркинг автомати на слънчеви батерии слагат във Велико Търново

Машините работят и с евра, позволяват паркиране до 8 часа и устояват на вандали

 

ПЪРВИЯТ ПАРКИНГАВТОМАТ, КОЙТО Е ЕНЕРГИЙНО НЕЗАВИСИМ И ЗАЩИТЕН ОТ ВАНДАЛИ, ПОСТАВЯТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Постаментът на устройството, което е на френската фирма Parceon, е оформен до „Алианц“. Днес то ще бъде сложено и ще заработи, информира шефът на фирмата „Организация на движението, паркинги и гаражи“ Иван Ламбов. Машината е електронна и изцяло черпи енергия от светлината. Изработена е от манганова стомана, която е удароустойчива и осигурява добра защита срещу вандали, тъй като подобни автомати са обект на посегателства. Освен това трезорът й за монети е защитен с реле и се затваря извън работното време на зоните за паркиране. Като допълнителна защита първият паркинг автомат в старата столица ще бъде и под непрекъснато видеонаблюдение.

Друга новост е, че машината ще приема освен български монети и евроцентове. Засега не е предвидено да работи с карти, също от съображения за измами. Талонът, който се получава от нея, е с автоматично попълнен начален час за паркиране и крайния – до който е заплатено. Ще можем да си закупуваме и талон за 8 часа възможност за спиране на синя зона, без да е нужно да търсим и чакаме инкасатори и губим време за това, обобщи Ламбов. Машините имат софтуер на български, английски, френски и руски за улеснение и на туристите.

10 ХИЛ. ЛВ. Е ЦЕНАТА НА НОВОТО УСТРОЙСТВО. ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ЩЕ ЗАРАБОТЯТ ОЩЕ ДВЕ – ДО ПОЛИКЛИНИКАТА И ЗАД ДНА. „До две години целият град трябва да има паркинг автомати и да се замести ръчният труд, който освен че е по-скъп, създава неудобства заради това, че инкасаторите не могат да покриват бързо големи райони“, информира Ламбов. Според него автоматите постепенно ще заместват и есемес паркирането, което излиза 1,20 лв., а не левче, заради таксите към услугата.

От „Организация на движението, паркинги и гаражи“ пускат и инспектори под прикритие, които ще следят дали талоните от автомата са коректни, както и ще следят за работата на продавачите на талончета.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Френски паркинг автомати на слънчеви батерии слагат във Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!