3 четения

Диетите на базата на намалена консумация на мазнини или въглехидрати са еднакво ефикасни

Съветите на диетолози за намаляване на телесното тегло често са свързвани с по-малка консумация на мазнини или въглехидрати, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Но коя опция да бъде избрана? Ново изследване показва, че двата хранителни режима са еднакво ефикасни. Генетичният профил и метаболизмът на инсулина не са фактори, за да може едната опция да бъде предпочетена пред другата.
„Чували сме истории за някои хора, които се подложили на диета и постигнали значими резултати, докато други, които приложили същата диета, нямали успех – заяви Кристофър Гарднър от Станфордския университет в Калифорния. – Причината е, че сме различни. Едва сега обаче започваме да разбираме причините за това разнообразие.“
Изследването обхванало 609 души на възраст между 18 и 50 години, 57 процента от които жени. Участниците били подложени 1 година на беден на мазнини или беден на въглехидрати хранителен режим. Загубата на телесно тегло била средно 5,9 кг във всяка от двете групи. Някои отслабнали много – до 27 кг, докато други напълнели – до 9 кг. Учените не открили връзка между хранителния режим и значимата загуба на телесно тегло. „Що се отнася до промяната на телесното тегло, нямаше разлика между бедния на мазнини и бедния на въглехидрати хранителен режим“, отбелязаха те.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!