63 четения

Кризисен център за над 2 млн. лв. във В. Търново ще подслонява пострадали при бедствия и насилие

В НАЧАЛОТО НА АПРИЛ ЩЕ БЪДЕ НАПРАВЕНА ПЪРВА КОПКА ПО СТРОИТЕЛСТВОТО НА КРИЗИСЕН ЦЕНТЪР В СТАРАТА СТОЛИЦА ЗА ХОРА, ПОСТРАДАЛИ ОТ БЕДСТВИЯ, АВАРИИ, НАСИЛИЕ, ТРАФИК ИЛИ РАЗЛИЧНИ ФОРМИ НА ЕКСПЛОАТАЦИЯ. Социалното заведение трябва да бъде факт до лятото на 2019 година, а досега Община Велико Търново е направила всички необходими обществени поръчки за изграждането му, без тази за обзавеждането и оборудването. Центърът се изгражда по програма „Региони в растеж” чрез безвъзмездната финансова помощ на Европейския фонд за регионално развитие, който осигурява 2 169 123,77 лв.

ПРОЕКТЪТ ПРЕДВИЖДА ИЗГРАЖДАНЕ НА ДВЕ СГРАДИ С ОБЩ КАПАЦИТЕТ 30 МЕСТА И ОБЛАГОРОДЯВАНЕ НА ПРОСТРАНСТВОТО ОКОЛО ТЯХ. „Идеята на екипа бе да се направи нещо иновативно в сферата на строителството с публични средства. Сградите ще представляват т.нар. пасивни къщи, които според българското законодателство попадат в клас А строителство, или иначе казано, са особено модерни и в тях ще внедрим мерки, които след това да могат да намалят разходите за отопление, осветление, вода и други консумативи“, заяви Жоро Ковачев, ръководител на проекта и главен експерт в общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване“. При къщите ще бъдат приложени стандартите за енергийна ефективност, а на покрива им ще има соларни панели и система за съхранение на дъждовната вода, която след това да се използва за поливане на прилежащите тревни площи. „Целта на тези иновативни мерки е да се произвежда ток за къщата и топла вода от слънчевата светлина, като по този начин разходите на центъра ще бъдат намалени по минимум“, увери Ковачев.

Кризисният център ще осигурява комплекс от социални грижи, които се предоставят за период до 6 месеца и са насочени към оказване на индивидуална подкрепа, задоволяване на ежедневните потребности, правно консултиране на потребителите и психологична помощ.

„Ако на територията на общината някое семейство например остане без дом вследствие на пожар, наводнение, земетресение или други причини, ние съвместно от дирекция „Социално подпомагане“ ще го настаним веднага в центъра, където ще може да се подслони и да остане, докато си стъпи на краката. В къщите ще има абсолютно всички за нормално ежеднение – от посуда до завивки и електроуреди“, обясни ръководителят на проекта. Много важно е обаче да се знае, ЧЕ СОЦИАЛНОТО ЗАВЕДЕНИЕ НЯМА ДА ПРИЕМА БЕЗДОМНИЦИ. Тъй като институцията е одобрена за разкриване като кризисен център за пострадали хора, а не за приют.

Архитектурният проект за визията на къщите вече е предаден за одобрение в Община Велико Търново и се очаква до края на март да бъде издадено разрешителното за строеж.

Галина ГЕОРГИЕВА

7 коментара за “Кризисен център за над 2 млн. лв. във В. Търново ще подслонява пострадали при бедствия и насилие

 • 22.02.2018 в 12:58
  Permalink

  Здравейте, Мариела Цонева доста пари присвои. Нека да не изреждам как. Трябва да и се направи спешна проверка. Едно време беше учителка в ПМГ, после се ориентира към парите – от европейския фонд. Венци – един неин познат и приятел и т.н. (от Англия) се изпусна как краде парички. Проверка направете господа.

  Отговор
 • 22.02.2018 в 14:25
  Permalink

  Нямате срам !!! Уникален грабеж! Къщички – 2бр с 30 легла общо за 2,1млн. С тези пари на свободния пазар ще купите 30 апартамента. Нагли до безкрай!

  Отговор
 • 22.02.2018 в 14:27
  Permalink

  Цена на една къща до ключ за 15 човека около 250 хил ( супер луксозно изпълнение ) . Къде отива т другите 1,5млн. Харчите публични средства !

  Отговор
 • 22.02.2018 в 18:29
  Permalink

  И аз така мисля 2 000 000 представяте ли си колко пари са и какво може да се направи с тези пари. Усъзнайте се хора. Помогнете истински. Дано ви е чиста съвеста.

  Отговор
 • 22.02.2018 в 21:51
  Permalink

  Така се разполага с пари , които не са спечелени със собствен труд. Просто срам! А за моята кална улица няма стотинка. Не е от „стратегическо“ значение.

  Отговор
 • 23.02.2018 в 11:16
  Permalink

  Не написа РЗП на проекта от срам или не го знае. Колко излиза на квадрат? Цифрите не могат да лъжат.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!