4 четения

Музеят показва забравени снимки и гравюри от Руско-турската война

ЗАБРАВЕНИ СНИМКИ И ГРАВЮРИ ОТ РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА ПОКАЗВА РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Експозицията е подредена на паната пред Факултета по изобразително изкуство. Изложбата е посветена на 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор и края на Руско-турската освободителна война.

Гравюри, публикувани от френското издание „L’Univers illustre” по време на войната, е избрал да покаже музеят. Част от тях са слабо познати или вече са забравени. В изложбата са използвани и снимки на военните фотографи и кореспонденти Александър Иванов и Франц Душек, които са част от колекцията на Иво Хаджимишев.

Акцентите в мобилната изложба са поставени на посещението на великия княз Николай Николаевич в Търново през юни 1877 г., на присъствието на 14-та руска дивизия, на Гвардейската гренадирска бригада и Лейбгвардейския финландски полк в старата столица. Във фокуса на обектива попадат щаб-квартирата на руския император в с. Горна Студена, позициите на руската артилерия при Корабия, пленени турски войници и офицери, кубански казаци от императорската охрана и т.н.

Автори на изложбата са доц. Светла Атанасова, Наталия Борисова и Емил Врежаков от Регионалния исторически музей в старата столица.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!