Триградието започва гражданска инициатива за свързаност към магистралата Русе – Велико Търново

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ГОРНА ОРЯХОВИЦА И ЛЯСКОВЕЦ ЗАПОЧВАТ НОВА БИТКА – ДА СИ ОСИГУРЯТ ПОДСТЪП КЪМ АВТОМАГИСТРАЛА РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Фаворизираният комбиниран вариант на трасето минава западно от с. Поликраище и не са предвидени модерни връзки с ядрото на Северен Централен икономически район.

Затова граждани плануват да започнат национална гражданска инициатива, разбра „Борба“ от представители на инициативния комитет. Националната гражданска инициатива е единствената законова форма, съгласно чл. 44 от закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, която дава възможност да се насочи вниманието на централната власт към по-доброто обмисляне на подходите към проектирания в момента магистрален участък от АМ Русе – Велико Търново, който е и връзка с АМ „Хемус“. След като и двете преминават през землищата ни, нашето мнение не бива да се пренебрегва, казват инициаторите, които в момента подготвят стартирането на подписката.

СРЕД МОТИВИТЕ ЗА НАСТОЯЩАТА ИНИЦИАТИВА СА, ЧЕ ПРОЕКТЪТ ЗА АМ РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЕ ПРЕДВИЖДА РАЦИОНАЛНА СВЪРЗАНОСТ С АГЛОМЕРАЦИЯТА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ГОРНА ОРЯХОВИЦА И ЛЯСКОВЕЦ, КОЯТО ПРЕДСТАВЛЯВА ЯДРОТО НА СЕВЕРЕН ЦЕНТРАЛЕН ИКОНОМИЧЕСКИ РАЙОН. И двете магистрали на практика се планират като транзитни коридори през трите общини, което няма да помогне за икономическото развитие в района.

МЕСТНИТЕ ТРАНСПОРТНИ ПОТОЦИ ОСТАВАТ ДА ПОЛЗВАТ ДОСЕГАШНИТЕ ЕДВА ПРОХОДИМИ ПЪТИЩА ПРЕЗ НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА С ВСИЧКИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ПЪТНАТА И АВАРИЙНА БЕЗОПАСНОСТ И ЕКОЛОГИЯ. Настояването е Министерски съвет да намери най-оптималното решение за осигуряване на свързаност между общините Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец с АМ Русе – В. Търново, а от там и с АМ „Хемус“. Според закона националната гражданската инициатива се организира по решение на събрание на не по-малко от 50 граждани с избирателни права.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

One thought on “Триградието започва гражданска инициатива за свързаност към магистралата Русе – Велико Търново

  • 22.02.2018 в 13:08
    Permalink

    Не ги разбирам тези от Г.Оряховица. Ж.П гарата е възлова и няма по-добър транспорт от железопътния

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *