152 четения

В събота: С кушии ще празнуват Тодоровден в Добри дял, Козаревец и Джулюница

Зрелищни състезания с коне ще се проведат на 24 февруари в лясковските села Добри дял, Козаревец и Джулюница. Те са посветени на празника Тодоровден, който се чества през първата събота на великденските пости.

Тържествата ще започнат в 10:00 часа на площадите, с традиционния водосвет за здраве и благоденствие.

В Козаревец конете ще бъдат захранени ритуално, а след това ще преминат през всички улици в селото. В 12:00 часа ще се състоят кушиите, а след тях ще бъде проведена надпревара в няколко категории – езда, конски впряг, спиране на заден ход и други. Най-желаният приз и тази година ще е за най-гиздав кон. Организатори на празника са конярското дружество, кметство Козаревец и читалище „Земеделец-1899”.

В Добри дял състезанията ще са в категориите „Кон с каруца“ и „Езда“. Атракция не за първи път ще бъдат и състезанията, които се организират за местните младежи, които вместо с коне, ще се съревновават с мотори, разделени в класовете до и над 125 кубика. От кметство Добри дял са осигурили грамоти и награди за победителите, а за доброто настроение ще се погрижи оркестър.

В Джулюница надбягванията ще са на местния стадион „Владислав“, а всички участници ще бъдат поощрени с награди и грамоти.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *