86 четения

Кмет и опозиция се хванаха за гушите за свършеното и несвършеното във Велико Търново

Отчетът на кмета за свършеното досега през мандата предизвика бурни дебати на последното заседание на общинския съвет. Опозицията подложи на унищожителна критика постиженията на градоначалника, който контрира с факти за инвестиции, проекти и свършеното от него и екипа му. Двете страни се обвиняваха взаимно в популизъм и отчасти излязоха от добрия тон. Главни действащи лица в пренията бяха Даниел Панов, Стоян Витанов и Петко Тюфекчиев.

 

ДАНИЕЛ ПАНОВ: „75% ОТ УПРАВЛЕНСКАТА МИ ПРОГРАМА ВЕЧЕ Е ИЗПЪЛНЕНА”

 

НАД 75% ОТ МАНДАТНАТА ПРОГРАМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА КМЕТА ДАНИЕЛ ПАНОВ Е ИЗПЪЛНЕНА. Това стана ясно от отчета за етапната й реализация за 2017 година, гласуван по време на вчерашното заседание на Общинския съвет.

През предходните дванадесет месеца са вложени 1,8 милиона лева в пътната инфраструктура в общината. Над 770 000 лева от тази сума е за пътища и улици в населените места извън общинския център. Стартирало е изпълнението на европейски проекти за над 23 милиона лева, финансирани по ОП „Региони в растеж“, а още над 8 милиона лева от Европейския регионален фонд ще бъдат инвестирани в обновяването на три училища и три детски градини.

От трибуната на заседателната зала кметът на Велико Търново Даниел Панов призова общинските съветници за единство в името на старата столица. За пореден път с факти и цифри за устойчивото развитие на града и общината той обори неверни твърдения, разпространявани в общественото и медийно пространство.

„Европа признава, че Велико Търново е сред седемте града в България с най-ефективно усвояване на евросредства, но от БСП говорите обратното. Помня всички неверни твърдения, с които от години те насаждат страх: че ВиК проектът няма да бъде завършен, че общината щяла да фалира, туризмът бил зле, а хотелите празни, депото за отпадъци ще се провали. Нека не затриваме имиджа на Велико Търново с подобни фрази, а да бъдем единни и да работим за престижа на старата столица. Велико Търново е сред градовете с най-ниска безработица, с голям инвестиционен интерес, с положителен демографски баланс, с рекордна раждаемост. Утвърдихме се като център на културния туризъм, над 450 са били събитията в културния календар през миналата година. Само за година населението се увеличи с 1000 души. За шест години данъците не са променяни, но всичко опозицията не го отчита“, подчерта Панов.

„Магистрала „Хемус“ ще бъде на 13-14 километра от Велико Търново, а не на 39 км, както предвиждаше старият проект. Зачитайте работата на администрацията, зачитайте постиженията на младите хора и наградите, които печелят. Естествено е да има текущи проблеми и това се случва навсякъде по света. По решаването им винаги се е работило. Нека критиките бъдат градивни – кабинетът ми винаги е отворен за конкретни, обосновани и разумни предложения“, завърши Панов.

 

ОПОЗИЦИЯТА: „НЕ ГОВОРЕТЕ ЛАКЪРДИИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ПИАРА, КОЙТО СЕ ИЗЛИВА, ХОРАТА НЕ СА ДОВОЛНИ”

 

„НЕ ГОВОРЕТЕ ЛАКЪРДИИ, НЕЗАВИСИМО ОТ МОЩНИЯ ПИАР, ЗА КОЙТО ОБЩИНАТА ПЛАЩА, ХОРАТА НЯМАТ УСЕЩАНЕТО, ЧЕ ЖИВЕЯТ ДОБРЕ. Въпреки шумно акламираните награди, класации и отличия се разходете по улиците, за да видите сами за какво става дума и не слушайте само мнението на лакеи и съпартийци“, контрира от трибуната Стоян Витанов, изразявайки мнението на опозиционната БСП.

Опозицията обвини градската управа, че трасето на магистрала „Хемус“ е отчайващо далече и даже не минава през общината. Велико Търново е пълен с дупки, по улиците му зеят шахти, а кандидатурата ни за Европейска столица на културата се оказа фарс, нахокаха го бесепарите и изтъкнаха провала с втория воден проект, крайбрежната улица и дупката, която зее в старото военно училище, вместо планирания нов градски център.

„Искате да правите небостъргачи в новия градски център, сега обявявате и техническо задание за това, и международен конкурс. Това е грандомания, характерна за соца, когато трябваше да се показваме и доказваме, че сме най… С вашия ментор Румен Рашев трябваше отдавна да сте създали инфраструктура в тази зона“, заяви още от трибуната Витанов. Според него входовете на Велико Търново са в отчайващо състояние, подходите към кварталите на града също. Стари сгради падат върху главите на туристите, организацията на движението и паркирането не е наред, а за капак на всичко приходите от туризма за общинската хазна са смехотворно ниски. „Отчитате, че стимулирате бизнеса, защото се отваряли закусвални и баничарници, аз самият произвеждам зеленчуци във Ветринци, но не се чувствам стимулиран. Излезте от евтиния пиар и се изправете пред проблемите. Направихме ви албум с дупки, безобразни шахти и инфраструктура. Да бяхте тръгнал по него да ги оправите. Мислим за вас и то с добро. Винаги сме подкрепяли инициативи на екипа ви и критиката ни не е самоцелна или неподплатена с факти“, заяви още Витанов

Стилян НАЙДЕНОВ

15 коментара за “Кмет и опозиция се хванаха за гушите за свършеното и несвършеното във Велико Търново

 • 22.02.2018 в 18:40
  Permalink

  Стоян Витанов кога пък стана голям политик помня го като продаваше цигари и алкохол на битка и от части на черно. Само знае да критикува. По добре да си мълчи. Градът се развива със всеки изминал ден. Нищо не става с магическа пръчка. Иска време и опит.

  Отговор
 • 22.02.2018 в 18:50
  Permalink

  Къде са кръговите движения, за които бяха купени дори бордюрите. Общината не си изпълнява задълженията по Закона за управление на етажната собственост. Съгласно закона, ако всяка етажна собственост не си сформира управителен съвет и не го регистрира в общината, кмета трябва да насрочи общо събрание, което да избере управителен съвет. Ако това стане ще се решат куп проблеми- ще стихната непрекъснатите скандали поради неплащане на такси за осветление, изискуеми по закона, ще се елиминират тези които са заграбили общи части и т.н.

  Отговор
 • 22.02.2018 в 19:35
  Permalink

  Какво да кажа – кмета няма приемен ден за граждани, как да го харесват? Методите на Рашев са и негови методи! Трябва да се чуят гражданите – естествено е, че не всичко ще може да се реши, но хората ще видят, че се работи! Що не е влязъл веднаж да отговори на въпросите, които дискутираме тука?

  Отговор
  • 23.02.2018 в 14:26
   Permalink

   за разлика от тоя, Рашев поне правеше нещо за града: работна ръка (офисите на ЦБА от цяла северна България са тук, метро….), развиване на туризма повечето неща които Панов ги завърши са дело на Рашев просто на него не му достигна мандата за да ги довърши и още много други неща.

   Отговор
 • 22.02.2018 в 19:56
  Permalink

  Задочника от ВНВУ се изложи много

  Отговор
 • 23.02.2018 в 9:14
  Permalink

  Дивата селения се мисли за елит на града, няма такъв смях!

  Отговор
 • 23.02.2018 в 14:49
  Permalink

  Много ниска топка кмете. Стига с тази култура и туризъм. Ясно е че той пълни джобовете на хотелиерите и ресторантьорите, но в града не живеят само те. Кога ще изпълниш следното:
  1. Да оправиш улиците в целият град (не да ги закърпиш до следващият дъжд) ?
  2. Кога ще оправиш тротоарите в целият град ?
  3. Кога ще оправиш стълбищата в целият град?
  4. Кога ще оправиш капаците на шахтите в целият град?
  5. Кога ще оправиш изкопите в сарото военно училище?
  6. Кога ще дойдат сериозни инвеститори в промишленоста в града?
  7. Кога ще намалиш данъък сгради и такса смет?
  Прости 7 въпроса, на които можеш да дадеш прости 7 отговора с дати и срокове. И да ги изпълниш на 100 %. Можеш ли?
  За да стане Търново приятен за живеене град, хората искат това. А не фестивали и фуникуляри от които нямаме полза.

  Отговор
  • 23.02.2018 в 15:43
   Permalink

   Въпрос № 7 е несъпоставим с първите шест! Няма как да се случат тези 6 неща с намаляване на данъците.

   Отговор
   • 23.02.2018 в 16:34
    Permalink

    В грешка си. Просто данъците трябва да се събират от ВСИЧКИ. Да се краде по-малко, да не се наливат пари в безумни проекти и парите ще стигнат. И ще останат даже!

 • 23.02.2018 в 15:26
  Permalink

  Че се прави нещо в града не може да се отрече. Но и че се краде – също. Много селяния се събра и всичките чакат на готово.
  Опозицията напада, защото малко лапа. Ако ГЕРБ не са по твърди, на следващите избори комунягите ще ги бият.
  Браво на Валери Симеонов.

  Отговор
 • 23.02.2018 в 16:25
  Permalink

  А трафика в централната част? А проблема с паркирането в целия град? А тъй чаканата промяна в схемата на градския транспорт? Кой? Кога? Старата част е мизерия, карайте ги туристите на площада пред Царевец и не ги пускайте да вървят пеша в посока Чаршията.
  Кога ще има синя зона гарантирана за живущите? Що само за банките и хотелите?

  Отговор
 • 23.02.2018 в 17:43
  Permalink

  Как Кметът да има приемен ден в Общината като реално не ходи на работа. Той посещава само активности на областното Герб и Сдружението на общините. В момента Общината се управлява от една нереализирана учителка и един пияница. По проектите и обществените поръчки има много грешки, глоби и невъзстановени средства. По голямата част от администрацията са некадърници- сервитьори, шофьори и роднини помежду си. Половината Арбанаси работи в общината. Аз съм гласувал за този кмет но не и за екипа му и начина на управление т.е. неуправление. Давам му червен картон на следващите избори ако преди това Цв.Цв не си го прибере в София.

  Отговор
 • 24.02.2018 в 6:21
  Permalink

  Този Ст. Витанов още ли е общ. съветник? Той ще направи 6 петилетки с прекъсвания, беше депутат. Няма ли мандатност? Само едни и същи лица виждаме. Боляри, хайде да изберем млади и можещи хора. Тези видяхме, че са безпомощни. Панов трябва да затегне дисциплината в администрацията. Спомнете си за пропуснатите срокове и пари от европейски програми. И г-н Кмете, изпълнявайте обещанията си.
  – улица крайбрежна
  – старото военно училище
  – дупките
  – организация на движение на МПС
  – Надлеза до парк Габровски
  И т.н…….

  Отговор
 • 24.02.2018 в 22:04
  Permalink

  Аве Стояне вечно недоволен ,пак ли ти ,и защо се навираш в политика за която не си оценен от гражданството на В.Търново.Защо не се цаниш за кмет?Защото и една дузина вот няма да набереш.Как вие комуняги в Общинският съвет усетихте през дебело кожието ви,че хората нямали усещането,че живеели по-добре ?С кой живот го сравняваш ,с оня от кървавият тоталитаризъм ли ,когато се виеха опашките за хляб и кучишка радост или да свети тока на всеки два часа.Ти бай Стоянчо си от хората ,които ни на живо се радват ,ни на умряло плачат.Все не доволенХа дано ,ама надали хората да ви изберат кмет от средите на вашата фашизирана партия,че най-после да видим усещането за по-добър живот.Ти бай Стоене какво разбираш от добър живот?Шкембе чорба ли да пада от небето и да сърбате на аванта както при зрелия социализъм.Може ,но първо трябва да го приемете горния в във вашите редици ,да го вкарате наземно по правата линия и по партийно поръчение да ви изпълнява прищевките.Вярно преди било много хубаво и да не избяга някой от хубавото полит бюровците ,бивши партизански бандити ,взели ,че затворили и минирали границите.Кога бачо Стояне ще се поведете ръка за ръка с Веселка като дойде пак и вместо на лозето на габровеца венец да поднесете ,такъв да поставите над жертвите на комунизма избити с лопати и дърве без съд и присъда в масов гроб.Знаеш го къде е ,а ако не когото да попиташ ще ти го каже и заведе там.Жив и здрав да си бай Стоенчо и чак пък толкова да се вживяваш на капацитет .загрижил са за Търновци не си струва ,неуместно е.

  Отговор
 • 25.02.2018 в 21:15
  Permalink

  Бай Стоян не беше ли на хранилка при бат’ Петьо Христов. Брей какъв опозиционер бил, a аз се чудех защо не го мяркам в службата. Вече няма да мия ръкатата с която сме се ръкостискали.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *