Ученици от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ ще се обучават във Великобритания и Испания

40 ученици от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ от Горна Оряховица, заедно със своите учители ще преминат езиково обучение и практика в реална среда в испанския град Малага и британския Порстмут. Това е поредно участие на възпитаници на професионалната гимназия в проект по програма „Еразъм+“ за учебна практика в Испания и Великобритания.

Първата група вече е преминала културната подготовка и е към края на чуждоезиковата и професионална подготовка. Предстои им обучение в Технически университет – Русе на тема 3D принтери, в Технически университет – Габрово и обучение във Ветропарк „Бузлуджа“. На 1 април учениците ще отпътуват за Великобритания, където в рамките на 20 дни ще практикуват в компании от секторите Енергетика, рециклиране и IT. Горнооряховските младежи ще посетят Лондон и университетите в Оксфорд и Портсмут, където ще придобият много нови знания и впечатления.

Вече стартира работата и на втора група. Подбрани са единадесетокласници от специалностите „Електрически инсталации“, „Електроенергетика“, „Възобновяеми енергийни източници“, „Системно програмиране“ и „Компютърна техника и технологии“. Предстои те да преминат чуждоезикова онлайн подготовка, провеждана директно от Online Linguistic Support. Следва обучение на учениците в Технически университет – Варна и Учебния център за безопасна работа и експлоатация при ЕНЕРГО-ПРО – Варна ЕАД, в който акцент ще бъде осигуряването на безопасна работа и оказване на първа помощ при злополука от ел. ток. Предстои и подготовка за географските особености, историята, традициите, обичаите и всичко, свързано с Испания. В периода от 25 август до 15 септември тази година, младите хора ще приложат придобитите знания в реална производствена среда.

Основната цел на проекта е бъдещите професионалисти да опознаят стандартите на другите държави от Европейския съюз и да приложат придобитите знания и умения в бъдещата си реализация. Предоставя възможност за повишаване и обогатяване на професионалната и езиковата подготовка, което от своя страна ще доведе до подобряване на взаимодействието между образователните институции и производствените предприятия.

Придобитите документи ще отварят врати за работа на младежите в целия Европейски съюз.

Проектът „Усвояване на европейския опит в подкрепа на младите хора – шанс за успешна професионална реализация” е част от програма „Еразъм+“, на стойност 114 484 евро, които са подсигурени от Европейския съюз, КД1- Мобилност, сектор ПОО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.