60 четения

Билетчето за градските автобуси в областния град става левче

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОДОБРИ ПОСКЪПВАНЕ НА БИЛЕТЧЕТО ЗА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ 70 СТОТИНКИ НА ЛЕВЧЕ. Градоначалникът се мотивира с повишението на минималната заплата, горивата, смазочните материали, новите застраховки и множеството съпътстващи консумативи, които транспортните фирми плащат. Становище на специализирана комисия за скока, подкрепено и с икономическа обосновка, е изпратено до местния парламент, където също е сформирана комисия по темата.

Досега Велико Търново беше с най-ниските цени на билетчето за градския транспорт в сравнение с останалите областни градове. В София за рейс плащат по 1,60 лв., а в съседно Габрово общинска фирма вози на левче, а заради лошите финансови резултати, непрекъснато разпродават активите й.

ПОВЕЧЕТО ОТ ДОГОВОРИТЕ НА ДВЕТЕ МЕСТНИ ТРАНСПОРТНИ ФИРМИ „НАДЕЖДА – НАДЕЖДА ХРИСТОВА” И „АЛЕКС ОК” СА ПОДПИСАНИ ПРЕЗ 2010 Г. И СА ЗА ДЕСЕТГОДИШЕН ПЕРИОД. През последните 7 години цената на билетчето не е променяна, независимо от скока на консумативите. По данни на кметството за последната година общинската субсидия към тях е в размер на 195 хил. лв.

В най-скоро време общината ще трябва да коригира и цените на такситата, тъй като от браншовата асоциация вече изказаха становища, че те също искат скок на тарифите.

С. МАРИНОВ

6 коментара за “Билетчето за градските автобуси в областния град става левче

 • 26.02.2018 в 12:46
  Permalink

  Да, минималната заплата се повишила. А пенсиите? Да сравняваш София с В.Търново е не само глупост, но и цинизъм. В София има маршрути с дължина над 20 км. В Търново най-дългия маршрут е неповече от 7 км. А знаят ли господата управляващи, че в една къде по-малка община, Ботевград, пенсионерите пътуват БЕЗПЛАТНО до околните села където имат имоти. А аз до Дебелец, където имам имот трябва да плащаме със съпругата ми за отиване и връщане 4 лв.Това прави ходенето ми там безпредметно. До сега поне можехме да подпомагаме мижавите си герберски пенсии с отглеждането на зеленчуци. Решили са да се отърват от пенсионерите и да ги преселят до Беляковец.

  Отговор
 • 26.02.2018 в 15:48
  Permalink

  До година направете заплатата 1000 лева,а билетчето 2 и така всичко нагоре до безкрай.

  Отговор
 • 26.02.2018 в 16:29
  Permalink

  2008 дизелът беше 2,60….сега е 1,89 на едро…. Билетите трябва да поевтинеят. И преди и сега надникът на шофьора е 50 лв…… Кажи си колко ти платиха Нанков и Надежда?

  Отговор
 • 26.02.2018 в 16:51
  Permalink

  Нещастници! Значи те може да получават средства за транспортни и някакви измислени представителни, а обикновените хора да си плащат за тея скапани и мръсни автобуси, които ни возят. Възмутена съм. Иначе те причини ще измислят достатъчно.

  Отговор
 • 26.02.2018 в 19:02
  Permalink

  Преди малко говорих с мой бивш колега турчин живеещ в Истанбул. пенсионерите над 65 години пътуват напълно БЕЗПЛАТНО с градския транспорт. А най-голямато разстояние там е 200 км.

  Отговор
 • 26.02.2018 в 22:04
  Permalink

  Абе да ви е*а майката, какво сравнявате Търново със София.
  В София вървят чисто нови автобуси МАН, чисто нови тролейбуси Шкода, през 3-4 минути са и на ВСИЧКИ спирки има електронни табла които показват маршрута и кой автобус след колко минути идва защото са оборудвани с GPS-и. Освен това в автобусите радиоуредва съобщава спирките и вътре се поддържа по висока чистота от тукашните автобуси.

  Кое от горе изброените неща ги има тук господин кмете?
  Повечето автобуси са ужасно раздрънкани, в София за 20 километра пътуване плащаш 1.60, а тук няма маршрут по дълъг от 5 км от центъра.
  Града прилича на кочина, мисля че ви е време да си вървите, очевидно не се справяте.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!