112 четения

Жокей в доспехи на рицар бе атракцията на Тодоровден в Арбанаси

 

ЗА 28 ПОРЕДНА ГОДИНА АРБАНАСИ ОТПРАЗНУВА ТОДОРОВДЕН С АТРАКТИВЕН ПАРАД НА КОНЕТЕ ОТ КОННАТА БАЗА В СЕЛОТО. Честванията започнаха малко след 11:00 часа на площада, където се бяха събрали стотици гости от околността, страната и чужбина. Сред присъстващите бяха зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, депутатът Валентин Ламбев, кметът на Велико Търново Даниел Панов, управници на няколко населени места в общината, директорът на Областната служба по противопожарна безопасност и защита на населението инж. Красимир Кръстев, началникът на РПУ Велико Търново, гл. инспектор Валентин Къндев.

Празникът започна с музикална програма на солистката на капанския народен оркестър от Разград Нина Богданова и водосвет за здраве и берекет, отслужен от отец Киприан. Той се обърна към заместник-министъра и всички представители на централната и местната власт с апел за изграждане на закрит терен, на който представителите на клуб „Калоян 92” да тренират. Свещеникът припомни, че малките ездачи вече 17 години са шампиони на България по конен спорт и заслужават най-добрите условия, в които да се подготвят. „Преди много години и аз бях на седлото и знам колко е трудно да се гледа един кон и да се тренира. От 40 години очакваме закрит манеж и мисля, че е време да бъде изграден”, заяви отец Киприан.

След словото на свещеника жокеите от клуб „Калоян 92” започнаха да дефилират на площада. Всеки от тях се бе погрижил животното му да има атрактивен вид и конкуренцията за отличието най-гиздав кон бе сериозна. И докато течеше представянето на 28-те участници, понито Сара разхождаше на гърба си десетки деца.

ЛЮБОМИР ЯНКОВ И КОН ВАЛЕСКО ОБРАХА ОВАЦИИТЕ НА ПУБЛИКАТА И ЖУРИТО. Младежът бе облечен с дълга червена пелерина, щит и шлем на главата като рицар, а конят му идеално допълваше средновековната визия, която тандемът представи. Валеско грабна вниманието с оригинален щит на гърдите и ефектно сплетена грива и оценяващите безапелационно му отредиха наградата за най-гиздав кон. Призът бе връчен от заместник-министъра на спорта Ваня Колева. Второто място бе отредено за коня Лъчита на Елена Николова. Наградата връчи народният представител Валентин Ламбев, а кметът Даниел Панов награди Христина Серафимова с кон Айсгърл с грамотата за трето място.

ЗА ПРАЗНИКА ОРГАНИЗАТОРИТЕ БЯХА ОСИГУРИЛИ НАД 350 КЕБАПЧЕТА И 50 ЛИТРА ВИНО. Веселието продължи до следобед, а присъстващите не спираха се любуваха на екстремните демонстрации, което жокеите от „Калоян 92” представяха.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *