106 четения

На планетата вече няма диви коне

Почитателите на конете вероятно ще останат разочаровани, но на планетата вече няма същински диви представители на конското семейство, съобщават Ройтерс и Франс прес.
Генетично изследване, публикувано в сп. „Сайънс“, показва, че конят на Пржевалски, смятан за последния останал див вид на Земята, всъщност е потомък на най-ранните опитомени коне.
За целите на изследването международни специалисти са сравнили геномите на десетки древни и съвременни коне.
Резултатите от анализа показват, че конят на Пржевалски, спасен от изчезване през 20-и век класифициран като застрашен вид, е потомък на коне, опитомени преди около 5500 години от представители на Ботайската култура в Казахстан. Част от животните са избягали от опитомителите си и са станали „диви“, без да са такива по произход.
Изследването разкрива, че с въпросната култура се свързват най-ранните свидетелства за опитомяване на коне.
„Откритието беше изненадващо за нас. Това означава, че на Земята не са останали същински диви коне. Светът е изгубил тези същества отдавна, а ние го разбираме едва сега“, казва Сандра Олсън, зооархеолог от университета на Канзас, САЩ, и член на изследователския екип.
Конят на Пржевалски носи името на руския изследовател от полски произход Николай Пржевалски, открил в Монголия и описал вида през 19-и век. Представителите му са относително дребни и набити. Подобно на конете, изобразени в пещерни рисунки, конете на Пржевалски са със сиво-кафяв цвят и имат тъмна „щръкнала“ грива.
Настоящата популация, наброяваща около 2000 екземпляра, произлиза от 15 коня на Пржевалски, уловени преди около век. Част от техните потомци са върнати в естествена среда, а останалите обитават резервати и зоопаркове по света.
Изследователите отбелязват също, че съвременните питомни коне не са наследници на първите опитомени коне на Пржевалски, което означава, че отговорите за произхода им трябва да бъдат потърсени другаде – например в Украйна, Западна Русия, Унгария, Полша и региона.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!