11 четения

Потомък на Макгахан иска да се засели във Велико Търново

ПРАПРАВНУКЪТ НА АМЕРИКАНСКИЯ ЖУРНАЛИСТ ДЖАНЮАРИЪС МАКГАХАН ХАРЕСА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА СВОЙ БЪДЕЩ ДОМ. При посещението си в старата столица през миналата година Фредерик Лукас Макгахан останал силно впечатлен от красотата на старопрестолния град, културно-историческото богатство, съвременния живот и развитие, както и от българската природа. В края на миналата седмица кметът на Велико Търново Даниел Панов се срещна с председателя на фондация „Ние, българите по света“ Михаил Томов, който разказа за бъдещите намерения на Фредерик Макгахан.

ПРЕДСТАВЛЯВАНАТА ОТ ТОМОВ ОРГАНИЗАЦИЯ ИНИЦИИРА МИНАЛОГОДИШНОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА 13 НАСЛЕДНИЦИ НА АМЕРИКАНСКИЯ ЖУРНАЛИСТ В БЪЛГАРИЯ И ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Обиколката включваше всички исторически места, които Макгахан е отразил в своите репортажи по време на Априлската епопея. От името на Фредерик Макгахан кметът Даниел Панов получи благодарствена грамота, в която наследниците оценяват високо гостоприемството и съдействието, оказано им при гостуването в България.

Журналистът Макгахан е ярък застъпник на българската национална кауза, военен кореспондент на „Дейли Нюз” по българските земи след Априлското въстание и по време на Освободителната война, в която дори участва като доброволец.

С. МАРИНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!