6 четения

Читалищни дейци обсъждаха във В. Търново проблемите си

ЛИПСАТА НА МЛАДИ ХОРА Е НАЙ-СЕРИОЗНИЯТ ПРОБЛЕМ НА ЧИТАЛИЩАТА В БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА, дори по-страшен за бъдещето на тези културни институции от малкото средства, които държавата отпуска. Това стана ясно по време на информационната среща семинар, на която се събраха представители на културните институции от цялата област. Темата на срещата беше „Правни аспекти и счетоводно обслужване на читалищата”.

С около 1000 лв. на щатна бройка се повишава бюджетът на читалищата тази година. За съжаление, средствата ще бъдат просто баланс след вдигането на размера на минималната работна заплата, каза Георги Чукуров, главният експерт в Община Велико Търново, който отговаря за читалищата. Той обясни още, че всички културни институции имат финансови проблеми, защото парите, които държавата отпуска, са достатъчни само за заплати и осигуровки. Средства трябват обаче за материалната база, която навсякъде е в лошо състояние. Нужни са пари и за декори, за сценография и костюми и това се усеща особено силно при читалищата, които активно развиват дейност. Самодейците с години използват едни и същи костюми и декори, затова и те толкова бързо се амортизират.

Един коментар за “Читалищни дейци обсъждаха във В. Търново проблемите си

  • 26.02.2018 в 14:16
    Permalink

    Некадърни са. Няма мениджмънт. Този Чукундуров стъпвАл ли е в читалище. Я, попитайте отг. Зам. Кмет колко читалища има в Търново? – не знае.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!