195 четения

Луксозен футляр за харцойската носия в Каранци представиха в селото

Историческият музей в Полски Тръмбеш и НЧ „Пробуда-Каранци 1897“ представиха в читалищната библиотека в селото луксозния футляр „Хърцои – народна носия от с. Каранци“. Изданието е съвместно дело на директора на музея Христо Харитонов и на председателката на читалището Веселина Генова.

Сред гостите бяха кметът на общината Георги Чакъров, Росен Русанов – общински съветник, Снежанка Стефанова, Николинка Генова, Милена Георгиева и други. Специален гост бе Искра Тодорова, уредник в отдел „Етнография“.

Христо Харитонов и гостът Искра Тодорова
Христо Харитонов и гостът Искра Тодорова

Футлярът включва 12 картички с манекени, облечени в мъжка и женска хърцойска носия от с. Каранци. В носиите са облечени самодейци към местното читалище. Освен типичната стара местна народна носия във футляра са показани накити, дантели и бродерии. Описанието на носиите и накитите е според местния диалект.

Характерно за женската носия са двете престилки – предна („коренка“) и задна („пищимал, пещемал, пищемал“). Пищималът, който са носели жените, определя принадлежността на старото българско население към етнографската група хърцои. Хърцойският пищимал е с различна форма и цвят. В Каранци той е тъмносин. Ситно надиплен е в горната половина и надиплен на по-едри плисета в долната си половина. В горната и долна част пищималът е с бордюр на бели хоризонтални и вертикални ивици. Най-старата съхранена снимка с хърцойска носия от с. Каранци е от 1912 г.

„Аз обличам тази носия от 1971 г. досега. Обличали са я поколения жени назад в годините.От 1956 г. 42 самодейки от битовия хор към читалището пеят по сцените из общината и окръга, облечени с хърцойската носия. Няма жена в селото, която да не съхранява в раклата си прекрасната народна носия, за да я облече за хорото, извивало се на два и три ката на площада в Каранци…“, казва Веселина Генова. Днес броят на пищималите намалява. От недобро съхранение много от тях са похабени. Търсенето на стари автентични носии е засилено поради желанието на деца, внуци и правнуци за участие в празници и събори, където задължително се изисква присъствие с национална носия. Това търсене доведе до даряване или продаване на старите автентични носии от с. Каранци и разселването им из община П. Тръмбеш и извън нея, включително и при колекционери на носии.

Футлярът и запечатаната в него хърцойска народна носия от с. Каранци са ценен дар за идните поколения. Той е част от историята на селото и община Полски Тръмбеш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!