Мартина Жила подари на читалището в Полски Тръмбеш композиция "Дървото на живота" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Мартина Жила подари на читалището в Полски Тръмбеш композиция „Дървото на живота“

Публикувана на: 28.02.2018г. 1036 прегледа

Даровитата студентка във ВТУ има мечти въпреки заболяването си

 

Мартина Жила е студентка във ВТУ – специалност „Живопис“. Миналата година получи награда от сдружение „Полските щурчета “ в категория „Изкуство“. В края на годината при връчването на наградите на сдружението тя подари на читалището нарисувана от нея композиция, изобразяваща дървото на живота. Преди това бе подредила свои платна в читалището. Мартина страда от заболяване, което постепенно води до нейното обездвижване. Не иска да говори за това, защото има планове и мечти за своето бъдеще. Бори се и не се предава още от ученичка. Сега ходи на лекции във ВТУ и кара специално пригодена кола.

Мартина Жила получи още като ученичка в СУ „Цанко Церковски„ специалната награда на проекта „1000 стипендии“. Момичето има специфична фамилия, защото баща й е украинец, а неговата майка е от Беларус. Мартина разбира малко руски, но говори чудесно английски и мечтае да учи изобразително изкуство ,което вече е факт. Тя бе сред учениците със специални потребности в тръмбешката гимназия.

С УЧАСТИЕТО СИ В КОНКУРСА НА ФОНДАЦИЯ „КОМУНИТАС” МАРТИНА ПОЛУЧИ 500 ЛЕВА И ОЩЕ 400 ЛВ. за купуване на книги. Специалното в нейната стипендия бе, че парите са с 200 лева повече от тези на останалите стипендианти. Мартина рисува отдавна и дори вече има изработени театрални кукли на приказни герои. С тях е била фаворитка на конкурс в Сливен цели четири години.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!