Оброкът "Светеният камък" в Куцина е сред малкото запазени в общината | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Оброкът „Светеният камък” в Куцина е сред малкото запазени в общината

Публикувана на: 28.02.2018г. 1225 прегледа

Един от малкото запазени оброчни паметници в община Полски Тръмбеш се намира в село Куцина в местността Светеният камък, на около 520 м югозападно от селото. Представлява камък с неправилна форма. Върху източната му страна е изсечен равнораменен кръст. Според народните вярвания кръстът символизира силите на плодородието и жизнеността, единството на духа и материята, а в християнската религия олицетворява безсмъртието и възкресението.

Няма конкретни данни кога и от кого е поставен оброчният паметник. Но изхождайки от функциите на оброчищата, може да се направят следните предположения:

  1. Оброчището се намира в рамките на землището, където се заселват първите български преселници – 1800 – 1812 г. Те поставят оброка с цел защитата му от природни бедствия.
  2. Основната част от преселилото се население е от Еленския край, където традицията да се поставят оброци при заселване и разработването на нови обработваеми площи е изключително силна чак до средата на XX век.
  3. Не е за пренебрегване и фактът, че оброчището представлява народно светилище, на което при липса на християнски храм се извършва богослужение. Като се има предвид, че църквата в село Куцина е построена през 1856 г., може да се предположи, че поставянето на оброка е станало преди нейното изграждане.

Старите хора в село Куцина пазят спомена за ония времена, в които на Светли петък (първата седмица след Великден) на оброчището „Светеният камък” се е извършвал водосвет за дъжд, плодородие и здраве.

Заедно с отеца се молят и всички присъстващи, изричайки десетки пъти „Дай Боже дъжд”. Водосветът завършва с хоро, водено от отеца. Приключвайки ритуала, хората се прибират по домовете, като всеки си носи по едно шишенце от светената вода. Използва се против болести и уроки.

Традицията се предава от поколение на поколение, за да достигне до наши дни, когато на 27 април 2007 г. на Светли петък по идея на местната кооперация няколко фирми и фермери и с подкрепата на кмета Тихомир Маринов на „Светеният камък” се извършва ритуал с водосвет и курбан. Местни самодейци разиграват обичая „Пеперуда”. Тъй като оброчището е общоселско, на празника присъстват всички хора от селото. По този начин народното светилище се превръща в своеобразен форум за общуване и съхраняване на местната традиция.

Част от публикация:

„Народните светилища и техните функции в обичайно-празничната система на българите“ (Оброкът „Светеният камък” в село Куцина, община Полски Тръмбеш). – В: От регионалното към националното. Юбилеен сборник в чест на ст. н. с. д-р Христо Харитонов, 2010, II, 275–280. 2 цветни илюстрации.

Д-р Миглена Петкова, гл. уредник, зав.-отдел „Етнография“, РИМ – Велико Търново

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!