25 четения

Община Велико Търново ще поддържа на изкуствено дишане още едно училище, за да спаси проект за 8,7 млн. лв.

ДЪЛГОСРОЧЕН КРЕДИТ ОТ 805 768 ЛВ. ЩЕ ИЗТЕГЛИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА НАПРАВИ РЕМОНТ НА СГРАДАТА НА СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ В ГРАДА. Тя е включена в мащабен проект, който обхваща още две училища и три детски градини, за който общината е спечелила финансиране от 8,7 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. Тегленето на дълга се налага, защото оперативната програма не финансира специализирани училища, каквото е спортното, а то дели една сграда с гимназията „Г. С. Раковски“, която, когато през 2014-15 г. е кандидатствано, е била включена в проекта и Общинският съвет е гласувал той да има устойчивост в следващите 5 години.

Гимназията обаче от седем години не успява да направи нито един първи клас, затова и отдавна там няма ученици в началната степен на обучение. Тази година в училището има точно 23 деца – в VІІ и в ХІІ клас, и идеята беше, когато момчетата и момичетата завършат, школото да бъда закрито. В такъв случай обаче общината губи проекта, тъй като ремонтът ще е де факто на спортното училище, а двете училища не могат да бъдат разделени и за да не изпусне милионите, общинската администрация е избрала варианта да вземе заем, с който да покрие собственото си участие. Всичките 805 768 лв. ще бъдат инвестирани в сградата, в която се помещават възпитаниците на Спортното училище, коментира зам.-кметът на община Велико Търново Снежана Данева – Иванова по време на вчерашното обществено обсъждане за вземането на дълга.

СГРАДАТА, В КОЯТО ДНЕС СА СЪБРАНИ ДВЕТЕ ГИМНАЗИИ – СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ И „Г. С. РАКОВСКИ“, НЕ Е РЕМОНТИРАНА ОТ 1992 Г., КОГАТО Е ПОСТРОЕНА. Тогава тя е правена за Спортно училище, което в годините назад беше закрито допреди пет години, когато кметът на общината успя да се пребори за подновяването му. Днес състоянието на сградата е плачевно, тя се нуждае от саниране, особено от западната страна, където мазилката вече е паднала до тухла.

„Проектът ще ни позволи да вдигнем трети етаж на общежитието, което сега е с капацитет от 96 легла и всички са заети. След това леглата ще станат 144. А това за нас е важно, защото имаме ученици от цялата страна“, коментира директорката на Спортното училище. В същото време това е най-бързо развиващото се в областта, според данните на статистиката. Преди пет години то заработи с 98 ученици, разпределени в четири паралелки, а днес децата там са 290 и учат в 15 паралелки.

ЗА ДА НЕ ИЗГУБИ МИЛИОНИТЕ ПО ПРОЕКТА, ОБЩИНАТА СЕГА ЩЕ ТРЯБВА ДА СПАСИ ГИМНАЗИЯ „Г. С. РАКОВСКИ” ОТ ЗАКРИВАНЕ, КАТО ЕДИН ОТ ВАРИАНТИТЕ Е В НЕЯ ДА БЪДЕ НАПРАВЕН ЕДИН ПЪРВИ КЛАС. За целта трябва да бъде променено направеното вече райониране на старата столица, то да мине отново през Общинския съвет и всички дружно да се опитат да съберат поне 10-12 първолаци. Идеята е в този първи клас да се запишат ученици на родители със спортен дух, за да може малчуганите, когато пораснат, да се влеят естествено в Спортното училище. И понеже за това няма гаранция, администрацията обмисля в сградата да бъде преместена една от предучилищните групи на детска градина „Ален мак“. Въпреки че ще бъде в училище, където предучилищните групи са само до обяд, тази група ще е целодневна. Така с предучилищната група и един първи клас общината се надява да осигури въпросната устойчивост, изисквана в проекта в следващите 5 г.

Това е и причината да се наложи общината да дофинансира с пари от бюджета на образованието това училище. Както прави с Хуманитарна гимназия – другото училище на изкуствено дишане в града. От 2014 г. досега тази гимназия е получила 186 000 лв. като дофинансиране. Тази година учениците в нея са 24, разпределени в три паралелки. Което е абсурдно, при положение че в останалите училища една паралелка е съставена от 26 ученици.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

3 коментара за “Община Велико Търново ще поддържа на изкуствено дишане още едно училище, за да спаси проект за 8,7 млн. лв.

 • 28.02.2018 в 14:17
  Permalink

  Много врътки и чупки в кръста за едни ремонти. За това трябва да се мисли отговорно и с перспектива, и да не се правят такива глупости. Това училище беше пълно с деца и цъфтеше до преди десетина години, но след районирането, делегираните бюджети и другите образователни глупости се стигна до тук. Жалко за най-новата училищна сграда в града.
  И една идея. Защо това училище не се купи от някой от известните ни футболисти и да направи в него своя школа с класни стаи, общежитие, столова, спортен басейн, футболни терени. Там спокойно могат да учат и спортуват стотици деца и не само в един спорт.

  Отговор
 • 28.02.2018 в 16:07
  Permalink

  Браво. Това е типичен пример за начина за работа в Община ВТ. Трябва да се откраднат едни пари по един безмислен проект за едно училище пред закриване. Пълно безхаберие и некадърност. Сега и кредита да им плащаме. Нека поне да се учат от колегите си в Община ГОряховица как се правят и изпълняват проекти за ремонт на училища. Ето пример как ГОряховица изпреварва вече ВТърново. Кмете стягай редиците и престанете с тези безмислени активности и проекти за източване на пари че виж какво става в Перник…

  Отговор
 • 01.03.2018 в 12:30
  Permalink

  Тръпна в очакване на момента в който Община В. Търново ще има проект за повече от 1000лв който да финансира сама…. Ама то само с европроекти да се хвалим не става.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *