Огнеборците от Полски Тръмбеш се борили със 192 произшествия, жертви през 2017 г. няма | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Огнеборците от Полски Тръмбеш се борили със 192 произшествия, жертви през 2017 г. няма

Публикувана на: 28.02.2018г. 574 прегледа

През изтеклата 2017 г. оперативният състав на РС ПБЗН Полски Тръмбеш е участвал в ликвидирането на 192 произшествия срещу 178 за 2016 г. Според статистиката за последните две години няма загинали по време на огнени стихии в общината. Най-много са били пожарите с материални загуби – 119. Техническа помощ пожарната е оказвала в 31 случая.

По време на огнените стихии през 2017 г. е била унищожена 599 кв. м покривна конструкция и 317 кв. м са били опушените стени. Загинали са 12 животни, от които две крави и десет зайци. Били са унищожени три превозни средства, а пожари са бушували в 18 жилища. През годината няма регистрирани пожари в посеви с житни култури. Запазва се тенденцията за намаляване на броя на пожарите в стърнищата, сухите треви и храстите, като през годината при установяване на такива пожари са съставени шест акта за административни нарушения.

Най-много пожари са станали заради късо съединение – 6. Другите основни причини са неправилно ползване на отоплителни уреди, техническа и строителна неизправност, а разследване все още върви за пет случая.

„Както се вижда от данните, изтеклата 2017 г. се отличава с увеличение на пожарите с материални загуби, което е с 82%, така и на пожарите без материални загуби, предимно в сухи треви и храсти, които са с 45% повече от 2016 г. В същото време с 53% е намаляло оказването на операции по техническа помощ, което се дължи най-вече на благоприятните метеорологични условия през отчетния период, за разлика от 2016 г., когато се регистрираха значителен брой наводнения през пролетно-летния период“, коментира началникът на пожарната в Полски Тръмбеш гл. инспектор Илиян Илиев.

В същото време се запазва се тенденцията и през изтеклата година болшинството от пожарите да са в жилищно-комуналното стопанство. Това се дължи най-вече на факта, че нормативните изисквания към обектите в експлоатация и упражняването на контрол на новото строителство не обхващат този сектор от икономиката и по този начин служителите не могат да упражняват редицата механизми за въздействие освен чрез извършване на превантивни дейности като беседи, лекции и мероприятия с цел повишаване на противопожарна култура на гражданите.

На територията на община П. Тръмбеш е сформиран и доброволен отряд от 6 души,като всичките са бивши служители на пожарната с голям опит. Имат на разположение спасителен автомобил и оборудване, осигурени са с екипировка – защитно яке и гащеризон, каска, колан, ботуши и ръкавици.

Ако желаете да се присъедините към доброволния отряд към община Полски Тръмбеш, трябва да сте дееспособно физическо лице, навършило 18 години, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано. Желаещите да се присъединят могат да получат допълнителна информация в районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Полски Тръмбеш, ул. „Александър Стамболийски“ N 15, телефон 06141/68-48.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!