72 четения

Руснаци зарязаха Франция и се заселиха в Полски Сеновец

33-годишната Юлия Хамзина сега дава всичко от себе си за 10-годишния си син Вадим, който играе тенис, тренира вкъщи и рисува

 

ДОПРЕДИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЮЛИЯ ХАМЗИНА ОТ КАЗАН СЪС СЪПРУГА СИ ФРАНЦУЗИН И СЪС СИНА ИМ Вадим са живеели във Франция. Там е родено и момчето, което вече е на 10 г., учи в Полски Тръмбеш, играе тенис на маса и рисува невероятно. Юлия е на 33 г. и за разлика от други чужденци у нас, говори много добре български. По време на отпуск в голямата къща на площада в Полски Сеновец й гостува баща й Рустем. 59-годишният инженер е заместник-директор на огромния завод за производство на рентгенови, военни и космически снимки в многомилионния Казан. В същия завод като инженер е работила и съпругата му.

Вадим по време на тренировка в двора на дома си
Вадим по време на тренировка в двора на дома си

„Това е военен завод с 14 000 работници навремето, но сега са само 500. Нашата продукция частично излиза зад граница, задоволяваме нуждите на страната си. Днес заводът се управлява от акционерно дружество, аз също съм акционер. Работниците получават по 1500 лева заплата, което за Русия и за многомилионния Казан с население 1,5 млн. души е добре“, споделя Рустем и с усмивка допълва, че след като се пенсионира, ще дойде завинаги в Полски Сеновец.

ИСТОРИЯТА НА СЕМЕЙСТВОТО Е МНОГО ТРОГАТЕЛНА И ДРАМАТИЧНА СЛЕД неочакваната смърт на съпругата на Рустем и майка на Юлия. 60-годишната Марина починала от страшна болест преди няколко месеца, а след кремация тленните й останки са погребани в Полски Сеновец. Така фамилията вече е свързана завинаги с България и с това село в Полскотръмбешката община.

 

ЮЛИЯ И ЕРВЕ ИМАЛИ СЕРИОЗНА ТРАНСПОРТНА КОМПАНИЯ

 

във Франция. Двамата са семейство от повече от десет години, но сега бащата на Вадим идва рядко в България. Той бил с 20 г. по-възрастен от Юлия, споделя тя. Двамата се запознали, когато тя отишла да учи в Сорбоната и отседнала при сестра си, която вече била омъжена във Франция. С Ерве я запознал съпругът на сестра й, двамата се влюбили, а после се появил и Вадим.

„Преди четири години решихме да дойдем в България с Ерве и да се преселим тук. Продадохме къщата си във Франция и бизнеса. Първоначално си купихме къща в Каранци, а Вадим тръгна на училище, но въобще не говореше български и дори си поплакваше, че не разбира нищо. Сега вече Вадим няма никакви проблеми, дори мисли на български“, разказва Юлия.

Залата за тенис на маса в къщата
Залата за тенис на маса в къщата

В Каранци се оказало, че няма деца, с които Вадим да си играе, и семейството започнало да търси друг дом в района. Така попаднали на обява за къща в Полски Сеновец, която се продавала от англичани. Била почти завършена и в много приличен вид. В селото пък имало доста връстници на момчето, с които той станал приятел – българи и чужденци. От тях 7 – 8 пътуват всеки ден за училище в Полски Тръмбеш, уточнява кметът Йордан Михайлов. Така семейството е в Полски Сеновец вече три години.

 

ЗАЛА ЗА ТЕНИС И ЗА ТРЕНИРОВКИ Е НАПРАВИЛ ДЯДОТО ЗА ВАДИМ

 

КЪЩАТА, В КОЯТО ЖИВЕЯТ ЮЛИЯ И ВАДИМ, Е ОГРОМНА, с поне 12 стаи, на няколко етажа. В приземния дядо Рустем е направил зала за тенис на маса, който е любимият спорт на момчето, което играе в клуба в Полски Тръмбеш. В двора пък има лост и голяма круша за тренировки. Когато Рустем е в България, двамата тренират заедно, но иначе Вадим го прави и сам. Когато обаче питаме Рустем има ли хоби, той с усмивка казва, че неговото ходи е Вадим, а освен него от другата си дъщеря във Франция има още двама внуци.

Юлия по образование е икономист, но сега е домакиня и се занимава само с Вадим. Единствените им животни са куче и една… костенурка, която през зимата спи.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *