Приложение Полски Тръмбеш

Тъст и зет направиха престол за владиката в Петко Каравелово

 

Иван Иванов направи и иконостаса за храма „Св. Иван Рилски„ в селото

 

ТЪСТ И ЗЕТ ОТ 18 ГОДИНИ ПРАВЯТ УНИКАЛНИ МЕБЕЛИ, ДЪРВОРЕЗБИ, маси, градинска мебел, врати и дори са измайстори престол за владиката в горнооряховска църква. Имат работилница и много идеи, а от липса на клиенти въобще не се оплакват. Сега имат поръчка за врати за българи в Германия и ще ходят да ги монтират лично. Преди 7 години Иван Иванов направи иконостаса за църквата в селото „Свети Иван Рилски“, който е само един от неговите поводи за гордост. Като всички майстори дърводелци, и двамата са скромни и нямат време да говорят за това, което правят, защото не искат да се хвалят.

Престолът за владиката
Престолът за владиката

ВСЪЩНОСТ ЗЕТЯТ ИВАЙЛО МИНЧЕВ ПО ОБРАЗОВАНИЕ е оператор на металорежещи машини и известно време е бил печатар в „Абагар“, работил е и в ТПК „Трапезица“ в старата столица. Когато среща дъщерята на Иван Иванов, зетят се запалва по занаята на тъста си и се оказва, че има свежи идеи и сръчни ръце, казва 44-годишният мъж. Иван Иванов е дърводелец от кариерата и доста години е бил в „Победа“. 64-годишният майстор е завършил техникума по вътрешна архитектура в Русе и много се гордее с това. Бил е и делегат на един от конгресите на горите в НДК.

ОСВЕН С ИКОНОСТАСА ИВАН НАЙ-МНОГО СЕ ГОРДЕЕ с направените рамки за икони в лясковски храм. Те били по поръчка на отец Николай Чочев и с дърворезба. После работили за храма „Св. Атанасий„ в Горна Оряховица, където направили входна врата, иконостас, реставрация, а вътре в олтара направили дори престол, на който да сяда владиката. За манастира „Св. Никола“ в Арбанаси направили гардероби и обзавеждане. По поръчка са направили доста мебели за видни лекари от В. Търново и от София. Най-хубави мебели стават от орех, но понеже е доста скъп, масовото дърво днес е липата, казват тъстът и зетят.

Иконостасът в църквата „Св. Иван Рилски“ в Петко Каравелово
Иконостасът в църквата „Св. Иван Рилски“ в Петко Каравелово

Цялата фамилия пък е доста сговорна и щастлива, а сем. Иванови имат още една дъщеря, която също е щастливо омъжена. Самият Иван е с чешки корен, защото майка му е чехкиня, а баща му бил градинар в Чехия, където се запознали. Възрастният мъж вярва в чудеса, защото навремето неговата баба Терезия по чешка линия била сляпа по рождение и прогледнала, след като си измила лицето с чудотворна вода в Словакия. Заради тази семейна история и Иван е вярващ и дори смята за себе си, че има верни пророчески сънища. Това е и една от причините да работи за манастири и църкви и да не отказва поръчки на духовници.

Нели ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *