15 четения

15 производители на вино участваха в конкурса на Историческия музей

По традиция в Историческия музей в Полски Тръмбеш на 14 февруари отбелязаха народния обичай „Трифон Зарезан”. В празничния ден в музея беше открита изложба „Виното – история и поминък”. Директорът на музея доц. д-р Христо Харитонов представи пред гостите изложените експонати.

Като част от програмата за празничния ден беше включено и обявяването на резултатите от конкурса „Най-добро домашно вино от нашия край”. Тази година в конкурса се включиха 15 винопроизводители. На първо място комисията от специалисти беше класирала червеното вино на Християн Венциславов Димитров от град Полски Тръмбеш, който получи предметна награда. Всички включили се в конкурса получиха от директора на музея грамоти и специално издание на музея.

С голямо нетърпение обявяването на резултатите от конкурса чакаше Филип Рой Уиттакър, който участваше в конкурса с червено вино. Виното е произведено от него, от гроздето което е набрал от собственото си лозе. Уиттакър е англичании и от няколко години живее в село Петко Каравелово. След като получи своята награда, той разказа, че за него да произведе вино, било изключително интересно занимание. В имота, който си купил преди няколко години, имало лозе, от което тази година набрал 400 кг грозде. Една част от гроздето раздал на съседите си, но произвел и малко вино. Той изрази учудване, че съседите му в село Петко Каравелово заравяли лозята си, а той не го правел и берял грозде.

Разбира се, на този ден не мина и без традиционното зарязване на лозето. Символичното зарязване беше извършено от Ваньо Димитров, член на журито, извършило класирането на вината, и приятел на музея. Всички си пожелаха тази година да е на берекет и да се роди много грозде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!