106 четения

Гравирани портрети върху дърво са необичайното хоби на Добромир Скендеров от Самоводене

25-ГОДИШНИЯТ ДОБРОМИР СКЕНДЕРОВ ПО НИЩО НЕ ОТСТЪПВА НА МАЙСТОРИТЕ НА ДЪРВОРЕЗБА, КОИТО ТВОРЯТ ПЛАСТИКИ С ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ХОРА, ПЕЙЗАЖИ И ЖИВОТНИ. Младият мъж съвсем сам се научил да прави оригиналните изделия за подаръци на приятели и планира един ден да превърне новото си хоби в бизнес.

Добромир е от Самоводене, завършил е езикова паралелка в СУ „Емилиян Станев“ в старата столица, а след това компютърни науки във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В момента кара магистратура по информатика и му предстои да защитава дипломна работа.

25-годишният мъж се запознал с интересното хоби от клипове в най-голямата видеоплатформа в света YouTube. „Преди една година гледах видео как се прави интересен пистолет играчка от дърво. Представих си как деца биха се радвали на такъв и реших да пробвам да направя. Нямах нужните инструменти и с циркуляр изрязах каквото дърво имах под ръка“, разказа той. В продължение на 3 дни шкурил елементите и ги сглобявал, но така и не се получил желаният ефект. Той обаче не се отказал от идеята и продължил да разглежда клипове по темата. Така се натъкнал на друго видео, в което се представяла спецификата на дървените портрети. „Бях сигурен, че ще се справя с гравирането и без да се колебая си купих със спестени пари специална машина заедно с необходимите ножчета за изрязване“, разказа Добромир. Така още в същия ден, в който му я доставили, направил първия си портрет с лика на Арнолд Шварценегер. На втория ден направил още два творби – с образа на Григор Димитров и Брус Лий, а на третия решил да експериментира, като гравира лицето на негова приятелка. „Първоначално обработвам снимката на компютър, преминава няколко програми, принтирам я на лист А4 формат и така създавам шаблона, по който да работя. Той дава реална представа как ще изглежда накрая портретът. После го слагам върху тиксо, залепено за горния слой на дървото и започвам да изрязвам контурите, с помощта на машината. Ножчето й се движи много бързо и следва посоката, която му задам. Накрая се залепя върху втора дървена част, за да се получи контраст и ефекта на сянката“, разказа Добромир.

Самото изрязване трае около 3 часа и правенето на шаблон още 60 минути. Използва две 6-милиметрови парчета шперплат от топола, тъй като цветът им е светъл и сянката изпъква по-добре.

Добромир смята да разгърне идеята и скоро да започне да прави пъзели и други детски играчки. „Аз не съм художник, нито скулптор, но също творя. В областта няма друг човек, който прави такива портрети. Разбира се, голяма помощ ми е машината. Тя свършва 50 процента от работата и е половин майстор, но все пак две машини не правят майстор“, споделя младежът.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!