Поздрав от Генчо Генчев, Кмет на община Свищов

Скъпи съграждани,

Имам честта да ви поздравя с националния празник на България – Трети март и навършването на 140 години от освобождението на страната ни от петвековното чуждо подтисничество.

За нас, българите, Трети март е свещена дата, ознаменувана от Санстефанския мирен договор поставил края на Руско-турската война от 1877-1878 г. Война, която започна от свищовския дунавски бряг през нощта на 26 срещу 27 юни 1877 г., за да може година по-късно победоносния поход, строшил вековните окови, да върне на страната ни нейното заслужено място в Европа.

Трети март е връхната точка на многовековната борба на българския народ за национална независимост и суверенно развитие. Това е денят на победата на несломимия български дух, който отказа да се примири с трагичната си съдба и денят, който бляскаво ознаменува началото на нова епоха на самостоятелно политическо, духовно и културно развитие на българската държава.

На Трети март, всички ние, се покланяме в знак на признателност към онези храбри руски, украински, белоруски, финландски, румънски воини, които се сражаваха за нашата свобода. Отдаваме почит на всички смели българи – духовници, културни дейци, хайдути, революционери и опълченци, които доброволно се пожертваха в името на родината. Затова ние трябва да помним миналото и да знаем за трудния и дълъг път към свободата, по който са вървели Паисий и Софроний, Левски и Апостолите на Априлското въстание, Ботев и всички знайни и незнайни борци за нашата независимост. Днес, всички ние трябва да ценим високо тяхната саможертва и Свободата, която ни подариха. Думите са безсилни да опишат нашата благодарност, уважение и възхищение пред техния подвиг.

Нека се поклоним пред светлата памет на героите.

Честит празник!

Генчо Генчев

Кмет на община Свищов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *