Областният управител проф. д-р Любомира Попова и заместник областният управител Ивета Кабакчиева поднесоха венец и цветя пред паметника „Майка България“, по повод Националния празник Трети март

Честванията започнаха пред сградата на общината с военен ритуал за издигане на Националното знаме на Република България.
Празнично слово произнесе кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов. След това беше връчена Академична награда „3-ти март”.
Тя е учредена през януари 2008 година от Великотърновски общински съвет. Присъжда се на курсант или студент от Националния военен университет „Васил Левски”, който е последна година, редовна форма на обучение, има отличен успех от семестриалното следване, с различни изяви в областта на научната, спортна, културна и обществена дейност, без административни наказания. Наградата се присъжда ежегодно по повод Националния празник на България и е в размер на левовата равностойност от 3000 евро. Носителят на наградата за 2018 година е курсант старшина Деница Веселинова Иванова. Тя завършва обучението си по военна специализация „Войски за ядрена, химическа, биологична защита и екология“ и гражданска специалност „Защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи“.
Тържествата продължиха Литературно-музикална композиция посветена на 140-та годишнина от освобождението на България, „Прослава на Велико Търново!”, в изпълнение на Лидия Георгиева, Вяра Дракова и Марк Иванов- ученици от ПМГ „Васил Друмев“. Автор е Анна Ненова- преподавател по български език и литература.
Пред паметника „Майка България” бе отслужен празничен благослов от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов. След това се състоя и военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност.
Програмата продължи с празнично търновско хоро от ДЮФА „Българче”. Около паметника „Майка България“ бе представена изложба и анимация „Оръжия и документи от Руско-турската освободителна война 1877-1878 год.”, организирана от клуб „Традиция” – Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.