66 четения

Курсант Деница Иванова на тържествена церемония с наградата „Трети март“

КУРСАНТ СТАРШИНА ДЕНИЦА ИВАНОВА ПОЛУЧИ НАГРАДАТА „ТРЕТИ МАРТ“ НА ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ В ДЕНЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов връчи отличието на Деница, която е отличничка на тазгодишния випуск на Националния военен университет „Васил Левски“.

Старшина Иванова завършва обучението си по военна специализация „Войски за ядрена, химическа, биологична защита и екология” и гражданска специалност „Защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи”. Освен че е пълна отличничка, тя е и активен спортист и има един златен и два бронзови медала от отборни класирания в Армейския шампионат по ориентиране, както и спечелено трето място в Армейския шампионат за жени по тенис на маса. Участва в проектите на „Клуб по дебати”, в научни конференции от международно ниво – участва с екипен доклад в международния симпозиум на UNISEC Global. През 2016 година е участвала в международно учение Summer Camp в Македония. До 2017 година е била член на Курсантско-студентския съвет в Националния военен университет.

Деница е родена в горнооряховското село Върбица, където е завършила и основното си образование. „След това избрах да завърша Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново и естествено след специалността си там – „Мениджмънт в туризма“, първо се насочих към друг университет. Но в крайна сметка надделя това, че от малка съм възпитавана да бъда патриот и да обичам професията на военния и кандидатствах във Военния университет“, разказва Деница. Тя е дъщеря на военен, военен е бил и вуйчо й.

„Когато бях малка, баща ми беше герой в моите очи, така че последвах примера му. Макар че в началото, когато ме приеха в университета, като всички първокурсници тук, не разбирах какво е да бъда военен. Тази специалност – „Войски за ядрена, химическа, биологична защита и екология”, която завършвам, ми се стори най-предизвикателна, затова я избрах. Беше ми трудно в началото, не само да ставам рано, но и да чета учебниците. Но истината е, че нас ни учат да бъдем лидери, а това се учи в практиката, не само от книгите“, казва още Деница.

Решила е да вложи парите от наградата си в магистратурата, която ще завърши отново в Националния военен университет и след това в курсове, които да я усъвършенстват като специалист.

Наградата „3-ти март” е учредена през 2008 г. от Великотърновски общински съвет. Присъжда се на курсант или студент от Националния военен университет „Васил Левски”, който е последна година редовна форма на обучение, има отличен успех от семестриалното следване, с различни изяви в областта на научната, спортна, културна и обществена дейност, без административни наказания. Призът се дава винаги по повод Националния празник на България и е в размер на левовата равностойност от 3000 евро.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!