Образователната инициатива „Музей в куфар“ гостува в детска градина „Соня“

МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА „СОНЯ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИМАХА ШАНСА ДА СЕ ДОКОСНАТ ДО ВЕЩИ И ОРЪЖИЯ НА ОПЪЛЧЕНЦИ И ХАЙДУТИ. В навечерието на националния празник 3 март музейни специалисти от Регионалния исторически музей и доброволци от местния клон на Национално движение „Традиция“ гостуваха в детското заведение.

Децата успяха да се докоснат до хайдушки, четнически и опълченски униформи и оръжия. Видяха някои състезателни игри, чрез които хайдутите са определяли най-точния, сръчен и ловък техен другар от четата. Малчуганите видяха още как се хвърля обръч в забита пръчка и камък в цел, като за безопасност камъкът бе заменен с торбичка пясък. Гостите им показаха и как някога възрастните са прескачали препятствия, скок на дължина, скок с тояга, който е днешният овчарски скок. Децата с интерес наблюдаваха хайдушките изпитания и сами премериха сили в някои от предизвикателствата.

Гостуването на музейните специалисти и на доброволците от „Традиция“ беше част от популярната инициатива на Регионалния исторически музей във Велико Търново „Музей в куфар“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *