20 четения

Трети март в град Елена

„За нас като еленчани Трети март буди преклонение и гордост. Преклонение пред делото на нашите предци, дали мило и драго за свободата и добруването на нашия край, признателност към братята руси, благодарение на които сраженията, водени край Елена през зимата на 1877 година, променят положително хода на Руско-турската освободителна война”, каза в празничното си слово кметът на Елена инж. Дилян Млъзев на официалната церемония по повод националния празник Трети март. Тя започна с издигане на националното знаме в центъра на възрожденския град. Поднесени бяха венци и цветя пред Паметника на свободата. В навечерието на националния празник се проведе тържествено честване на 140-ата годишнина от Освобождението на България. Ученици от СУ „Иван Момчилов“ със стихове и патриотични слова припомниха драматични страници от историята ни. Хор „Полифония“ изпълни възрожденски песни.

На Трети март вълнуващо тържество имаше и край единствения паметник у нас на поборника за свобода Вълчан войвода, издигнат в еленското село Раювци. Честването, заредено със силен патриотизъм, се организира за първи път с намерение да стане традиция.

С пресъздаването на емблематичен момент от националната ни история започнаха изпълненията на танцьори от ансамбъл „Българе“. Гайдари от „101 каба гайди“ от Смолян огласиха простора над Вълчова поляна. Над Балкана се понесе и песента на Албена Вескова за безстрашния хайдутин, комуто принадлежат думите: „Един живот не е достатъчен за освобождението на България. Затова завещах делото на потомците“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!