След загубената битка за рожба търновка стана доброволка към фондация "Искам бебе" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

След загубената битка за рожба търновка стана доброволка към фондация „Искам бебе“

Публикувана на: 06.03.2018г. 5769 прегледа

КАТО ВСЯКА ЖЕНА, И КРАСИМИРА ДРАГАНОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО МЕЧТАЕЛА ЕДИН ДЕН ДА БЪДЕ НАРИЧАНА „МАМО“. Нещата обаче не се развиват по начина, по който очаквала и след 10 години опити това не се случило. Връщайки лентата назад, Красимира разбира колко много лутане, сили, време и усилия би спестила, ако имало компетентен човек, който да я насочи към правилните медици и тогава може би щеше да се радва да чува заветната думичка „мамо”. Но напук на съдбата Красимира не губи усмивката си и насочва цялата си енергия към други жени, които имат репродуктивни проблеми. Става доброволка към фондация „Искам бебе“ и се бори за раждането на повече българчета.

„Всяка жена, която не успява да забременее до 6 месеца, трябва да потърси лекар. Колкото повече се отлага това, толкова повече се усложнява ситуацията. С времето организмът се променя, храната влияе зле, напрежението, натовареното ежедневие и много други фактори“, твърди Красимира. По нейни думи разходите около една инвитро процедура надхвърлят средствата, които Държавният фонд за асистирана репродукция отпуска и е добре да го знаят всички двойки, които очакват тази финансова помощ. „5000 лв. струва самата интервенция, но като се сложат още медикаментите и пътните разходи, сумата скача с още няколко хиляди лева. Трябва да се отчете и фактът, че всяка жена е различна и следователно медицинският подход също. Ето така се стигна до абсурда, когато от фонда ми звъннаха да съобщят, че съм надхвърлила лимита и трябва да доплатя 400 лв.“, коментира Краси.

ТЪРНОВКАТА ОПРЕДЕЛЯ КАТО ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ПОСТАВЕНОТО ВЪЗРАСТОВО ОГРАНИЧЕНИЕ ЗА ЖЕНИ, КОИТО ИМАТ ПРАВО НА ИНВИТРО. По нейни думи именно дами на 45 години са най-нуждаещите се от асистирана репродукция. „Като вземем под внимание факта, че одобрението за финансиране от фонда става след дълго чакане, то много жени могат да изпуснат шанса си. Аз имах късмет да бъда одобрена едва след 8 месеца, но други чакат около година Трябва да се премахне това ограничение“, категорична е тя.

Според 47-годишната болярка осиновяването на дете е най-доброто решение, когато инвитро опитите не успеят. Там обаче семействата също се сблъскват с много недоразумения и проблеми. Твърди го от личен опит, защото преди време подала документи за осиновяване. Казва, че освен тоновете бумащина, която се попълва, има срок от 2 години, в които се чака за дете. Колкото повече изисквания са вписали бъдещите осиновители, толкова повече се увеличава периодът.

„ХИЛЯДИ СЕМЕЙСТВА ЧАКАТ ЗА ДЕЦА, А ЗАКОНИТЕ ПРАВЯТ ПРОЦЕДУРАТА ТРОМАВА И ТРУДНА. Всеки ден тръпнеш в очакване социалните да звъннат и да съобщят радостната вест. Разследват те дали си финансово обезпечен и т.н. и за съжаление, бях разочарована и по тази линия“, допълва Краси.

47-годишната жена знае колко е труден пътят, по който тръгват бездетните двойки и затова става доброволка към фондация „Искам бебе“. Продава на благотворителните базари на организацията, съветва жени по отношение на специалисти, които могат да им помогнат, и реализира каузи в подкрепа на социално слаби майки.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "След загубената битка за рожба търновка стана доброволка към фондация „Искам бебе“"

 • 07.03.2018 в 10:59

  Искам само да кажа ,че процедурата за осиновяване, нито е сложна нито е тромава и определено не се попълват томове документи.За пореден път се гворят неща които не са истина. Проблема не е в процедурата ,а в критериите които се поставят за детето.Чакат тези които имат мнго критерии.
  Казвам всичко това като майка която е осиновила две деца.И двете ми деца са дошли в нашето семейство като бебета.

  Отговор
 • 08.03.2018 в 21:43

  Вие сте щастлива,ако да се случили бързо нещата при Вас! Това, обаче не е критерии за останалите! Това,че са зададени определени показатели за детето, е все пак решение на всяка от нас. Разбира се,че имам предпочитания за етнос на детето и други важни показатели.Все пак всеки си има изисквания за детето и това е важен фактор! Аз обаче не бих си позволила да говоря несериозни неща!Знаете ,щом сте минали по този път ,какво е надеждата,очакването и вярата в щастливият край.

  Отговор
  • 09.03.2018 в 16:16

   Само ще кажа децата са си деца и това какви хора ще станат завис от нас хората които ги възпитаваме и им даваме пример.Пожелавам Ви много късмет и да се намерите със своето дете.Осиновява се със сърце а не с критерии.

   Отговор
 • 09.03.2018 в 22:19

  Разбира се, че със сърце! Аз не твърдя обратното! Възпитанието и средата са определящи, но това няма нищо общо със гените на детето! И аз имам право да имам критерии точно за това! Това е мой личен избор! Благодаря!

  Отговор
 • 24.12.2018 в 4:40

  Краси Драганова е един много благороден човек.Пожелавам ти успех мила. <3

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *